Foto: Promo
Dodeljene nagrade najboljim dokumentarnim filmovima 9. Beldocs festivala

Film "Dubina dva" Ognjena Glavonića nagrađen za najbolju montažu

Pančevo, Čet, 19/05/2016 - 14:09
Mirjana Marić

Filmovi “Druga linija” Nenada Miloševića i “Zid smrti i tako to” Mladena Kovačevića dobitnici Gran prija Beldocs

Dodeljene nagrade najboljim dokumentarnim filmovima 9. Beldocs festivala Filmovi “Druga linija” Nenada Miloševića i “Zid smrti i tako to” Mladena Kovačevića dobitnici Gran prija Beldocs Dodelom nagrada najboljim dokumentarnim filmovima u sredu, 18. maja u 20.30 u Dvorani Sava centra i projekcijom filma “Koga sledećeg napasti?” Majkla Mura svečano je zatvoren 9. Beldocs festival.

Takmičarski program domaćih filmova ocenjivao je žiri u sastavu: Nebojša Bradić, urednik kulturno-umetničkog programa RTS, Zoran Popović, reditelj i montažer, Lazar Stojanović, reditelj i Hanka Kastelicova, izvršni producent dokumentarnog programa evropskog HBO. Prema rečima žirija, za najbolje domaće dugometražne dokumentarne filmove ravnopravno su proglašeni filmovi “Druga linija”, reditelja Nenada Miloševića, za temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada – vreme borbene avangarde; i film “Zid smrti i tako to” Mladena Kovačevića, za minucioznu studiju raspadanja erodirane vašarske zabave koja polazi od izbledelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije.

Pored tradicionalnog Gran prija Beldocs, ove godine prvi put dodeljene su i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagradu za najbolju kameru ostvarenu u filmu “Zid smrti i tako to” žiri dodeljuje Pablu Feru Živanoviću, za ubedljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg sveta vašarske zabave. Nagradu za najbolju montažu u filmu “Dubina dva” žiri dodeljuje Jeleni Maksimović, za pronalaženje značenjske veze između svedočanstava o zločinu i nemog sveta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio.

Takođe, međunarodni žiri u sastavu Ulrich Ziemons (Arsenal - Institut für Film und Videokunst), Mira Vocinkić (HRT Editor), Valentina Delić (Filmski autor) i Jovica Tojagić (RTV Acquisition editor) doneo je odluku da nagradu za najbolji dokumentarni film međunarodne takmičarske selekcije ravnopravno dodeli filmovima “Velika sreća” reditelja Kirsten Burger, Mikko Gaestel, Johannes Müller, za intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži da preispita svoja stanovišta o umetnosti, sreći i običnom životu; i filmu “Sonita” rediteljke Rokhsareh Ghaem Maghami, za složen portret šesnaestogodišnje umetnice koja se ne dvoumi oko toga koji princip treba u životu slediti i koja se odlučuje da izabere drugačiji put u svetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu.

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu “Rejv Iran”, Suzane Regine Mojres, zbog načina na koji je uspeo da uz humor dočara dramatičan ljudski i umetnički život u uslovima neslobode.

Žiri Fipresci Srbija u sastavu Ivan Karl, Đorđe Nikolić i Marjan Vujović, nakon užeg izbora u kome se našlo nekoliko domaćih ostvarenja, doneo je odluku da nagradi film „Voli vas vaša Sexymaja“ Ivana Mandića, zbog toga što je kroz dokumentarnu formu uspeo da podseti na italijanski neorealizam.

Beldocs festival zatvorio je najnoviji film Majkla Mura Koga sledećeg napasti?, koji je nakon premijere u Torontu, te prikazivanja u Kanadi, Njujorku, Čikagu, Berlinu, Luksemburgu, Filadelfiji i Novom Zelandu, stigao i pred beogradsku publiku. 
MarketingNajnovije vesti