plakat film
Kultura

Film o Pančevcu na prestiznom IDFA festivalu

Izvor: 
KomunikArt Čet, 11/10/2018 - 09:43

Srpski film  „4 godine u 10 minuta“ reditelja Mladena Kovačevića uvršten je u programsku celinu Best of Fests ovogodišnjeg izdanja festivala IDFA u Amsterdamu, najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma na čitavom evropskom kontinentu. Ovaj program predstavlja 34 recentna dokumentarna filmska ostvarenja koja su imala bogat i zapažen festivalski život širom sveta. IDFA će se ove jeseni odviijati u periodu između 14. i 25. novembra. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

4 godine u 10 minuta je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu (Švajcarska) prikazan i na velikom broju drugih festivala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

U pitanju  je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Filmovi Mladena Kovačevića prikazani su u selekcijama Visions du Réel, Hot Docs, DOK Leipzig, FID Marseille, CPH:DOX, i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. Kovačević trenutno snima dva dokumentarna filma, Srećna Nova, Yiwu i Zbirka početaka, i priprema igrani film Koryo, koji će se snimati u Severnoj Koreji


MarketingNajnovije vesti