Narodni muzej Pančevo
Kultura

Izložba "190 godina zgrade magistrata u Pančevu"

Izvor: 
RTV Vojvodina Pet, 26/05/2023 - 16:46Jedna od najlepših građevina u Pančevu, zgrada magistrata, današnjeg Narodnog muzeja obeležava 190 godina postojanja. Tim povodom u muzeju je otvorena izložba "190 godina zgrade magistrata u Pančevu" koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Simbol Pančeva, zgrada Magistrata počela je da se gradi 1833 godine i bio je to jedan od najvažnijih graditeljskih poduhvata u 19 veku.

"Ona je svoju funkciju sedišta gradske uprave, društvenog života,svega što se dešavalo u gradu imala skoro vek i po do 60-tih godina prošlog veka kada je sazidana nova zgrada gradske uprave. U ovaj objekat tada su preseljene ustanove kulture: Narodni muzej, Istorijski arhiv i Gradska biblioteka.. kaže Slobodanka Perović-istoričarka i autorka izložbe ”190 godina zgrade magistrata u Pančevu”-“

Zdanje Magistrata imalo je značajnu ulogu u događajima vezanim za nacionalnu istoriju. Sa balkona ove zgrade vojvoda Stevan Šupljikac predvodnik srpskih snaga u revoluciji 1848, razvio je zastavu srpskog vojvodstva i održao govor mnogobrojnom okupljenom narodu.

Zastavu iz tog perioda i mnoge dragocenosti čuva Narodni muzej koji se u ovoj zgradi nalazi više od pola veka.

"Ono po čemu se ovaj muzej prepoznaje je original slike "Seoba Srba" Paje Jovanovića koja je ikona umetnosti srpskog naroda.Imamo tu čast da je ove godine 50 godina od kako je ona u Narodnom muzeju Pančeva. Moramo da spomenemo i zastavu Srpskog vojvodstva iz revolucije 1848. To je jedna od dve očuvane zastave iz te revolucije ističe Miroslav Birclin-direktor Narodnog muzeja Pančevo.

Ovde se čuvaju i bogate arheološke zbirke iz perioda Starčevačke i Vinčanske kulture kao i srednjevekovne zbirke oružja i raznih predmeta.

U zgradi magistrata snimljeno je na desetine naših najpoznatijih filmova i serija. Neke od njih snimane su u podrumu gde se nalazio zatvor .Četiri ćelije još čuvaju autentičan izgled a natpisi na zidovima govore o onima koji su ovde boravili .

Zgrada današnjeg muzeja 1948 godine proglašena je za kulturno dobro pod zaštitom države. Ovoj impozantnoj građevini potrebno je renoviranje i očekuje se da će njena unutrašnjost biti obnovljena najkasnije do sledećeg velikog jubileja - dva veka postojanja.

 
MarketingNajnovije vesti