• Izložba „Mihovil Tomandl – čuvar baštine“ u okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Narodnom muzeju Pančevo od danas počinje manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“. Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbijje koja ima za cilj jačanje institucija zaštite, posebno muzeja, i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom koja če tokom deset dana od 10 časova ujutro, do 10 časova uveče moći da uživa u zanimljivom programu koji prati temu manifestavije Heroji kulturne baštine.

    Narodni muzej Pančevo manifestaciju počinje u subotu 9. Maja od 20 sati autorskom izložbom „Mihovil Tomandl – čuvar baštine“.

    Mihovil Tomandl je ličnost koja je u velikoj meri zadužila pančevačku kulturu, posebno bibliotekarstvo, arhivistiku i istoriografiju. Njegovi radovi iz novije srpske kulturne istorije odaju jednog od najboljeih poznavalaca kulturne i umetničke prošlosti srpskog naroda u Vojvodini, a posebno grada Pančeva. Kao veliki ljubitelj umetnosti i kulture, poklonio je pančevačkom muzeju više vrednih predmeta koji su znatno obogatili muzejsku zbirku. Posebno treba istaći da je posle Drugog svetskog rata iz Uprave narodnih dobara uspeo da prebaci pojedine predmete u pančevački muzej i tako ih spase od propasti i nestanka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]