• Izložba Narodnog muzeja Pančevo gostovaće u galeriji ULUS

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO  –  Izložba Mitologija Monumentalnog (dela iz Zbirke likovnih umetnosti Narodnog muzeja Pančevo gostovaće u galeriji ULUS. Postavka će biti izložena od 24.02. do 01.03. 2016. a svečano otvaranje zakazano je za 24.02. u 19h.

    Izložene slike su deo opusa autora koji stvaraju u decenijama posle II Svetskog rata nadovezujući se na međuratni period i nastavljajući modernističku zamisao slike u ključu umerenog i visokog modernizma. Zora Petrović, Milan Konjović i Petar Lubarda su samosvojni autori afirmisani, još, u međuratnom periodu. Posleratno razdoblje predstavlja vreme njihovog zrelog stvaralaštva. Lazar Vujaklija, Stojan Ćelić i Zoran Petrović su činili deo Decembarske grupe, umetničke asocijacije nastale sredinom 50-ih godina prošlog veka, zalažući se za slobodniji pristup, nakon ideološki diktirane epizode socijalističkog realizma.

    U korpusu istorije jugoslovenske/srpske umetnosti ovi akteri se čitaju kao veliki autori, velika imena, te ih jedan distancirani pogled, a pre svega pripadnost istoj zbirci jednog Muzeja, objedinjuje kao potencijalne reprezentativne činioce konteksta poput ove izložbe. Pošto se nađu u kolu društvene upotrebe sagledane u vremenskoj perspektivi i priča o njima zadobije veo fame, gde se prepliću, bore pogledi likovnih kritičara, istoričara umetnosti, galerista i običnih posmatrača, biva iniciran nacrt jedne mitologije sveta umetnosti.

     Izložba Mitologija Monumentalnog (dela iz Zbirke likovnih umetnosti Narodnog muzeja Pančevo gostovaće u galeriji ULUS. Postavka će biti izložena od 24.02. do 01.03. 2016. a svečano otvaranje zakazano je za 24.02. u 19h.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura