Foto: privatna arhiva
Kultura

Izložba "Rituali" pančevačkog slikara Emila Sfere u Temišvaru

Izvor: 
013info Čet, 14/09/2023 - 09:05U evropskoj prestonici kulture, u Temišvaru, 4. septembra otvorena je izložba Emila Sfere i rumunske umetnice Marije Hadiđi.

Izložba nosi naziv "Rituali" jer promoviše kulturu i tradiciju Banata - Banata i u Rumuniji i u Srbiji.

Kroz projekat "Galactic tic festival", koji je nosilac manifestacije, oživljava se i senzibilizuje publika za teme galaksije i planete, kako na makro tako na mikro planu. Centralna galerija centra za projekte u Temišvaru predstavila je 40 slika dva autora.

- Prijatno me je iznenadio poziv da predstavim svoje slike u Temišvaru. Poziv je bio u rano proleće ove godine i obraća se na moje, da tako kažem, celokupno stvaralaštvo jer se radi o temi kojom se nekoliko decenija bavim, a to je veza makro i mikro sveta. To su naši prostori i njihova prepoznatljivost u svetu, postavljena u širi kontekst umetnosti. Danas je jako važno da istaknemo svoju prepoznatljivost jer svi rizikujemo da se utopimo u jedan isti svet koji je, kao prefarban, isti. Tema ,,Rituali" je po sebi široka, dovoljno da obuhvati opus koji se zove ,,San letnje banatske noći" i u isto vreme da obuhvati moje istraživanje u slikarstvu. Ova izložba organizovana je kao predstavljanje dva umetnika. Pored mog predstavljanja, tu je bila i koleginica iz Temišvara, Marija Hadiđi, koje se takođe bavi slikanjem kako mističnih tako i tragova koji vode poreklo iz tradicije i kulture. Moje posebno zadovoljstvo je prisustvo u gradu gde je koncentracija najboljih izložbi Evrope i stoga mi predstavlja vrhunsko profesionalno iskustvo. A, pozvao bih i naše sugrađane da, svi koji su željni kulture i lepih izložbi, posete ovaj divni barokni grad koji je nama samo 150 kilometara udaljen, izjavio je za portal 013info umetnik Emil Sfera. 

Izložbu je otvorila umetnica koja je izvela performans na električnoj harfi i egipatski plesač tradicionalnih ritmova. 

 

sfera-temisvar_3.jpg

Foto: privatna arhiva

 

emil_sfera.jpg

Foto: privatna arhiva

 
MarketingNajnovije vesti