Foto:Galerija KC
Kultura

Izložba skulpture “Večne varijacije" u Galeriji savremene umetnosti

Izvor: 
013info Pon, 27/02/2023 - 13:14Izložba skulpture “Večne varijacije “ Barbare Laković biće otvorena u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva u petak 3.marta u 19 h.

Izložba je realizacija druge nagrade na 52. Salonu umetnosti Pančeva 2022, s temom POZICIJA STVARANjA i biće postavljena do 23.marta.

 

Motiv odeće kao sredstvo umetničkog izražavanja predstavlja neiscrpni izvor inspiracije, jer svaka njegova promena forme dovodi do nove pojave s drugačijim likovnim karakteristikama. Uprkos tome što je neživ predmet, tkanina ima promenljivu formu, što je čini dinamičnom. Priroda tog predmeta je takva da se nikada neće pojaviti dva puta u identičnoj formi. Fokus rada je na pronalaženju i prepoznavanju forme koja sadrži likovne vrednosti kao što su intenzitet, ritam, ravnoteža i vitalnost, što rezultira skulpturom koja zauvek ostaje zaustavljena u tom obliku.

                                                                                                                                                                                         Barbara Laković

Biografija:

Barbara Laković

Rođena je 1. 11. 1997, u Pančevu. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Gimnaziji Uroš Predić u Pančevu, 2016. upisala je Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je završila prvu godinu na smeru mediji slike. Godine 2017. upisala je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarstvo. Osnovne akademske studije završila je 2021, u klasi profesora Zdravka Joksimovića. Diplomirala je na master studijama 2022, na istom odseku. Učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama i radionicama. Dobitnica je nagrade Ilija Kolarević, a njeni radovi nalaze se u Muzeju Zepter u Beogradu. Učestovala je i boravila, 2022. godine, u Centru za likovnu i primenjenu umetnost Terra.

Izložbe:

2022 – Akvizicije u 2021, Muzej Zepter, Beograd;

– MASTERPIECES IV, Umetnički prostor U10, Beograd;

– Pogledi, Galerija 73, Beograd;

– 50. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU u Beogradu, Galerija Doma omladine Beograda;

– Vajari, Galerija Kornjača, Beograd;

– Pogledi, Pula;

– Inter/akcija, Kamena kuća, Banja Luka;

– 52. Salon umetnosti u Pančevu, Galerija savremene umetnosti, Pančevo;

– Inter/akcija, Kuća legata, Beograd;

 
MarketingNajnovije vesti