• Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu od 27. maja do 27. juna

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom „rafinerijamanastir” biće održano od 27. maja do 27. juna 2022. godine u Pančevu. Selektorka ovogodišnjeg programa je kustoskinja i kritičarka Maja Ćirić, asistentkinja selektorke je Sanda Kalebić, a svoje radove predstaviće više od 35 umetnika/ca i kolektiva iz Srbije i inostranstva.

    „20. Bijenale umetnosti u Pančevu tematski je inspirisano lokalnim hibridnim fenomenom koji odslikava ikoničan i naizgled kontrastan, horizontalan i neposredan suživot Rafinerije nafte i Manastira Vojlovica, a čija međuzavisnost u zavisnosti od tačke gledišta, može biti simbiotična ili konfliktna. Bijenale rafinerijamanastir otvara pitanja da li je i kako je moguće delovati izvan i preko domena matrica, obrazaca i uslova koji generišu manastir i rafinerija, svako za sebe ali i zajedno, te kako razrešiti odnos ograničenog parohijalnog delovanja i nezaustavljive potrebe za otvorenošću i inventivnošću. Privremene odgovore Bijenale rafinerijamanastir možda pronalazi u umetnosti koja pomiruje spekulativnu imaginaciju i tehnologiju. Ako već nije moguć otklon kako od dogmatizma tako i hiperkapitalizma, moguć je umetnički predlog u smislu stvaranja jedne privremene razlike”, istakla je selektorka programa Maja Ćirić.

    Na 20. Bijenalu umetnosti učestvuju autori iz Srbije: Adrienn Újházi, Aleksandra Jovanić, Aleksandar Todorović, Ana Vujović, Bogoljub Đoković, Veljko Zejak (Srbija-Slovenija), Darija Medić (Srbija-SAD), Igor Simić (Srbija-SAD), Jelena Micić (Srbija-Austrija), Kristina Tica (Srbija-Austrija), Luka Cvetković (Srbija-Švajcarska), Ljiljana Šunjevarić, Matrijaršija, Milenko Prvački (Srbija-Singapur), Milica Mijailović (Srbija-Crna Gora) Milica Ružičić, Nataša Kokić, Nemanja Nikolić, Nikola Damjanov, Pleme F 20, Sanja Anđelković i Udruženje Kurs.

    Umetnici iz inostranstva čiji će radovi će biti predstavljeni su Adria Julia (Španija), Anuk Kruithof (Holandija), Jurgen Ots (Belgija), Catinca Malaimare (Rumunija-Velika Britanija), Mykola Ridnyi (Ukrajina), Mit Borras (Španija-Nemačka), Michikazu Matsune (Japan-Austrija), Johnathan Monaghan (SAD), Muna Mussie (Eritreja-Italija), Oliver Ressler (Austrija), Tony Maslić (Hong Kong) i Heselholdt & Mejlvang (Danska).

    Manifestaciju Bijenale umetnosti rafinerijamanastir prati i stručno priređen dvojezičan katalog sa tekstovima stručnjaka, kritičara i teoretičara umetnosti (Pierre d’Alancaisez, Bojana Matejić, Slobodan Marković i Jasna Atanasijević, Darko Vukić), ilustrovana pratećom foto-dokumentacijom.

    Maja Ćirić je nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka. Nakon digitalnog zaokreta u 2020. godini, uključila se u figital (fizičke + digitalne) projekte, konferencije i izložbe u hibridnom području umetnosti + nauke + tehnologije. Ona takođe kurira i u metaverse-u. Istorijski gledano, Ćirić je bila kustoskinja Mediterranea 18 Young Artists Biennale-a u Tirani (2017), a bila je i kustoskinja (2007) i komesarka (2013) Paviljona Srbije na Bijenalu u Veneciji. Maja je doktorirala teoriju umjetnosti (teza: „Institucionalna kritika i kustoske prakse”) na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade Lazar Trifunović (2008), Artslink Independent Projects Award (2008), ISCP Curator Award (2011), Curatorial Resarch AwardDedalus Foundation and ICI (2013), Research AwardVisual Artists Ireland (2019). Tekstove u domenu umetničke kritike objavila je u Flash ArtObiegArtforumArtmargins OnlineArts of the Working ClassspringerinThird Text.

    Partneri Kulturnog centra Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala umetnosti su El Programa AC/E para la Internacionalización de la Cultura Española (PICE), Danish Arts Foundation, Austrijski kulturni forum, Narodni muzej Pančevo i Udruženje žena „Panonke”. Tradicionalni pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu. 

    Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom „rafinerijamanastir” biće održano od 27. maja do 27. juna 2022. godine u Pančevu. Selektorka ovogodišnjeg programa je kustoskinja i kritičarka Maja Ćirić, asistentkinja selektorke je Sanda Kalebić, a svoje radove predstaviće više od 35 umetnika/ca i kolektiva iz Srbije i inostranstva.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]