Književne večeri pod nazivom "Dani makedonske kulture"
Kultura

Književno veče u Glogonju

Izvor: 
013info Uto, 08/09/2015 - 18:29
Književne večeri u okviru manifestacije "Dani makedonske kulture" počele su, u ponedeljak, 7. septembra, u Domu kulture Glogonj. 

Program, u kome je učestvovalo četiri umetnika, predstavnika Udruženja književnika Srbije, otvorili su Maja Georgievska, organizatorka projekta i Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca. Voditelj književnog programa, pesnik i predsednik Književnog društva "Sveti Sava", Živko Nikolić, predstavio je svoje radove iz knjige poezije "Obećanje". Pored  njega, svoja odabrana dela čitali su i pesnikinja Gordana Simeunović, prozni pisac Nebojša Ćosić i pesnik i lingvist Ilija Betinski. 

Kulturno - umetnička manifestacija "Dani makedonske kulture", koja se održava, već tradiocionalno, svakog ponedeljka u septembru, propraćena je različitim programom, pre svega književnim večerima, na dva jezika - makedonskom i srpskom. Glavna ideja je briga i očuvanje makedonske kulture u Glogonju, Jabucu, Kačarevu i Pančevu, gde je najviše koncentrisana ova nacionalna manjina. 

Predstojeće književne večeri biće priređene svakog narednog ponedeljka, u Jabuci (14. septembra), Kačarevu (21. septembra) i Pančevu (28. septembra), dok će izložbom makedonske likovne umetnice Ive Josifove manifestacija biti zatvorena, u Glogonju (29. septembra).

Projekat realizuje Udruženje Makedonaca "Osogovo" Pančevo i "German" Glogonj, u saradnji sa Pokrajinskom vladom, Sekretarijatom za kulturu, Sekrterijatom za nacionalnu zajednicu, Domom omladine Pančevo, Nacionalnim savetom makedonske nacionalne zajednice u Srbiji i Udruženjem književnika Srbije. 

Jelena Katana
MarketingNajnovije vesti