• Koncertima Irine Karamarković i Guya Mintusa otvoren 23. Pančevački džez festival

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dvadeset treće izdanje Pančevačkog džez festivala ove godine počelo je sinoć, 5. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, koncertom benda vokalistkinje Irine Karamarković i solo koncertom izraelskog pijaniste Guya Mintusa. Tokom svečane ceremonije otvaranja, publici su se obratili Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu, kao i Maayan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela u Srbiji.

    Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu, na otvaranju festivala je rekla: “Džez festival zauzima značajno mesto u kulturi našeg grada, i mi pomažemo ovakvim programima, kako bi oni održali svoj kontinuitet. Baš u ovom trenutku, kada je čitavo čovečanstvo u velikim izazovima zbog pandemije, koja je naročito ugrozila kulturu i umetnost, džez festival i organizatori iz Kulturnog centra Pančeva su smogli snage da održe tradiciju i sačuvaju kvalitet. Grad Pančevo je grad kulture i umetnosti, i podstiče mlade kako bi se aktivno uključili u kulturni život. Naši prostorni kapaciteti su u funkciji kulture, a u budućnosti će ih biti još više. Džez festival je neraskidivi deo tog razvoja i napretka našeg grada”. 

    Maayan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela u Srbiji se zahvalila publici na dolasku i izrazila veliko zadovoljstvo zbog dovođenja pijaniste Guya Mintusa na festival: “Muzika i džez povezuju ljude i nadam se da ćete biti inspirisani njegovim nastupom ove večeri. Veoma nam je drago što podržavamo Pančevački džez festival i nadam se ću videti još više naših umetnika ovde u budućnosti. Za mene je sličnost između Izraela i džez muzike – sposobnost da se živi u trenutku”.

    Irina Karamarković je na koncertu u Pančevu premijerno predstavila program „Gunslinging Charles – Tribute to Charles Mingus“ posvećen jednom od najznačajnijih muzičara u istoriji džeza – kontrabasisti i kompozitoru Čarlsu Mingasu. Ona je nastupila sa muzičarima iz Beograda – gitaristom Bratislavom Radovanovićem, saksofonistom Dušanom Petrovićem, basistom Branislavom Radojkovićem i bubnjarom Feđom Franklinom, dok je specijalni gost bio Denovaire, muzičar iz Austrije koji svira severnoindijski instrument esrač. Na repertoaru benda Irine Karamarković našle su se neke od najpoznatijih Mingusovih kompozicija, kao što su “Fables of Faubus, Goodbye Pork Pie Hat”, “Freedom”, ali i one manje poznate, u osveženim aranžmanima.

    Irina Karamarković je pojasnila kako je nastao program posvećen Charlesu Mingusu: „Ta ideja je stara sigurno petnaestak godina. Pošto moj trio nije mogao da dođe u Pančevo, želela sam da radim sa bendom iz Srbije, koji ima svoj zvuk i dugo radi zajedno. Onda mi je pao na pamet Bratislav Radovanović, koji je bio i moj komšija u Prištini. Imala sam dobar osećaj sa njima, jer sam u startu znala da to nije bend koji radi sa pevačima i pevačicama, i to mi se konceptualno uklopilo”. O delu legendarnog velikana džeza je rekla: „Pored kompozicija i toga što je bio legendarni basista u džez istoriji, Mingus mi je zanimljiv i kao tekstopisac, edukator publike, politički je interesantan, ali i zbog toga jer nije pravio bezvezne kompromise. Radije je radio kao poštar, nego da svira nešto iza čega ne može da stane. Mislim da je to jedna od najbitnijih stvari i za mene.”

    Guy Mintus je u Pančevu nastupio kao solo izvođač. Tragom Avishaija Cohena ili Shaia Maestra, pa čak i jermenskog superstara Tigrana Hamasyana, ovaj muzičar predstavio je specifičan koktel melodija s različitih svetskih meridijana u modernim, poletnim i rasviranim aranžmanima. Ovom prilikom Mintus je odsvirao repertoar na kome su se našle njegove autorske numere prethodno snimane sa trijom, materijal sa novog albuma posvećen Džordžu Geršvinu, dok je poseban segment koncerta bio duo sa sa vokalistkinjom Naamom Nachum. Ovo je bio prvi nastup uživo Guya Mintusa još od februara i izbijanja pandemije.

    Izraelski pijanista je ostvario naročito dobru komunikaciju sa publikom u Kulturnom centru Pančeva: „Osećaj je bio fantastičan. Kao izvođač dobijam energiju od publike, ljudi kojima sviram. To je poput igre, ili konverzacije među nama. Svirao sam dosta online koncerata, gde takođe postoji dosta interakcije što je sjajno, ali nikada to neće biti isto kao pred pravom publikom. Zahvalan sam i počastvovan što je ovaj koncert mogao da se desi“. Guy Mintus se osvrnuo i na svoj karakterističan stil sviranja klavira: „To se desilo korak po korak. Istraživao sam različite muzičke elemente koji su mi bili interesantni, kao što su turski mekam, južnoindijski ritmovi, flamenko gitara, savremeni džez. Otkrio sam i loop efekte pre par godina, pa sam pomislio da bi oni mogli biti poput velikog lonca u koji ubacujem sastojke i mešam ih. Kada sviram solo, sve se pomeša i dođe na svoje. Istražujem na licu mesta i to je zabavno“.

    Drugog festivalskog dana, večeras u 19 časova, nastupiće duo srpskog pijaniste Vasila Hadžimanova i hrvatskog pijaniste Matije Dedića, a u nastavku večeri će biti prikazan dokumentarni film o Irini Karamarković.

    Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela u Beogradu i Dunav osiguranja. 

    Dvadeset treće izdanje Pančevačkog džez festivala ove godine počelo je sinoć, 5. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, koncertom benda vokalistkinje Irine Karamarković i solo koncertom izraelskog pijaniste Guya Mintusa. Tokom svečane ceremonije otvaranja, publici su se obratili Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu, kao i Maayan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura