Freedom art festival 2018 Pančevo
Kultura

Koncertima završen „Freedom Art” festival

Pančevo, Pon, 27/08/2018 - 10:02
Suzana PrvuljTrećeg i poslednjeg dana ovogodišnjeg  „Freedom Art” festivala, u subotu, 25. avgusta, u Domu omladine Pančevo, održana su tri koncerta. Prvo su nastupili učesnici projekta „Music for Human Rights”, zatim bend „Kanda Kodža i Nebojša”, a veče je završeno nastupom grupe „Farra Fanfarra”.

Projektu „Music for Human Rights” koji okuplja mlade muzičare, fotografe, žurnaliste i video-artiste iz Nemačke, Italije, Portugala, Izraela i Srbije, pridružili su se mladi iz Bosne i Hercegovine. Kao i tokom prethodnih godina, zadatak muzičara, pomešanih i podeljenih u bendove, bio je da na zadate teme koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava, kreiraju i osmisle originalne kompozicije, dok je posao ostalih učesnika bio da u vidu medija tima zabeleže čitav proces i da ga sa završnim rezultatom promovišu putem savremenih vidova komunikacije. Reč je o projektu pančevačkog Udruženja građana „Narandžasti”, koji je podržao Dom omladine.

Jovan Samoilov, vođa projekta, rekao je kako činjenica da je ove godine prisutan broj učesnika iz još više zemalja, govori o tome kako projekat raste, i najavio je kako će odmah po završetku „Freedom-a”, na poziv omladinske organizacije „FIT” iz Rumunije, otputovati u Temišvar.

 

Freedom art festival 2018 Pančevo
2018_freedom_mhr_kkn_farrefanfare_img_1058.jpg

 

Martin Klajnfelder iz Nemačke, izjavio je za 013 info, da učestvuje u projektu od samog početka i da je ovo četvrta godina zaredom kako dolazi na „Freedom Art” festival.

- Uvek je zadovoljstvo doći u Pančevo i učestvovati na ovom događaju. Verovatno ćemo i sledeće godine imati priliku da vas posetimo, nadamo se pozivu, dodao je Klajnfelder.

Nastup grupe „Kanda, Kodža i Nebojša”, očekivano je okupio veliki broj ljudi, a nakon tog koncerta, zasvirao je bend „Farra Fanfarra”,  portugalski umetnički kolektiv iz Lisabona. Posetioci su imali priliku da čuju latino i balkanske ritmove, s primesama fanka, džeza, roka, panka i disko muzike. 

Prema rečima Marije Jević, direktorke Doma omladine, kada se sumira ceo  program „Freedom-a”, postoji veliki razlog za zadovoljstvo.

- Ove godine, u odnosu na prethodne, malo više smo se bavili temom rokenrola, jer ga i povezujemo sa slobodom. Zadovoljna sam brojem posetilaca i kvalitetom programa, iako su niskobudžetni, angažovani i alternativni, saopštila je Marija Jević.

Ona je rekla je i da je bitno to što je Pančevo u vreme „Freedom-a” internacionalni grad i da se tada mladi umetnici iz više zemalja, zaista kroz muziku bore za ljudska prava.

 

Freedom art festival 2018 Pančevo
2018_freedom_mhr_kkn_farrefanfare_img_0579.jpgMarketingNajnovije vesti