• KOVAČICA: Bogat umetnički put naivca Jana Bačura

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Impozantan opus doajena naivnog slikarstva, čije stvaralaštvo je krasio filigranski precizan crtež, ali i epitet hroničara rodne Padine, predstavljen u knjizi.

    Hroničar života Padine na slikarskom platnu, naivac Jan Bačur, preminuo je prošlog oktobra, ne dočekavši promociju knjige i retrospektivnu izložbu slika posvećenu njegovom 85. rođendanu. U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici publici je predstavljen prvi deo knjige „Dug slikarski put slikara naivne umetnosti Jana Bačura u fotografijama 1950–2000”, čiji autor je Martin Prebuđila iz Stare Pazove. Iskusni novinar i pisac sabrao je impozantan Bačurov opus, kojim je na platnima sačuvan nekadašnji izgled sela.

    – Bačur je izuzetna inspiracija, ali i sve što je paralelno činio svojim likovnim stvaralaštvom, a o tome govori njegova izuzetno bogata dokumentacija. On je bio arhivar čitave jedne epohe duge više od sedam decenija. Prvi registrator od kojeg kreće niz, i u kojem su sačuvani svi ti podaci sa fotografijama, datira još iz polovine prošlog veka, vremena koje je i polazište organizovanog rada slikara na ovim prostorima, od Jana Paluške, Martina Jonaša, Jana Sokola, sve do današnjih dana – ističe Martin Prebuđila.

    Bačur je izlagao još 1950. godine kao trinaestogodišnjak na prvoj kolektivnoj izložbi u Padini, da bi 1962. prvi put učestvovao i na manifestaciji „Kovačički oktobar”, kada je i predložen za člana Galerije naivne umetnosti u Kovačici. Zbog ljubavi prema fudbalu, napravio je pauzu u stvaralaštvu, sve do 1979, od kada slika bez prekida, a već od naredne godine sa grupom naivnih slikara učestvuje u osnivanju slikarske sekcije pri lokalnom Domu kulture. Stalni član kovačičke Galerije postaje 1985. godine i od tada je ubeležio nebrojeno samostalnih i grupnih nastupa, kao i učešća na likovnim kolonijama u zemlji i svetu.

    – Podsećamo se na velikana Jana Bačura i slikama koje je duži niz godina poklanjao galerijskom Fondu. Sa izuzetnim zadovoljstvom i ponosom kažemo da je knjiga štampana na slovačkom i srpskom jeziku i može se nabaviti u prostorijama naše Galerije, ali i u Opštinskoj biblioteci u Kovačici – napominje Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

    Naslov „Dug slikarski put slikara naivne umetnosti Jana Bačura u fotografijama 1950–2000” već nagoveštava iscrpan opis pola veka dugog umetničkog puta, jednog od velikana kovačičke škole naivnog slikarstva. Bačur je za svog veka stvorio ogroman broj izuzetnih dela, koja likovna kritika ocenjuje da ih krasi filigranski precizan crtež, pa i da je sam prerastao svojevrsnog hroničara svog zavičaja.

    Impozantan opus doajena naivnog slikarstva, čije stvaralaštvo je krasio filigranski precizan crtež, ali i epitet hroničara rodne Padine, predstavljen u knjizi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura