• KULTURNI CENTAR PANČEVA: Zanimljiv program u februaru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kulturni centar Pančeva je u februaru pripremio program za svačiji ukus, a kao najzanimljivije izdvajamo filmsko ostvarenje Teret Pančevca Ognjena Glavonića, predstavu Korešpodencija Zvezdara teatra, romantični koncert Nevernih beba, multimedijalnu izložbu Kolekcija decenija, dečju predstavu Čudesna šuma i predstavljanje izdavačke kuće Heliks.

    Debitantski igrani film Teret Pančevca Ognjena Glavonića, koji je svetsku premijeru imao na Kanskom festivalu u okviru programa Petnaest dana autora, prikazivaće se 8. i 9. februara od 19 i 21h, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Među brojnim priznanjima i osvojenim nagradama za ovaj film, Ognjen Glavonić osvojio je i nagradu za najboljeg reditelja na Međunarodnim filmskim festivalima u Kini i Maroku, dok je nagradu za najbolji dugometražni film osvojio na Zagreb film festivalu.

    Film prati Vladu, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koji, dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, ne zna i ne želi da zna šta prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret. Uloge tumače Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i drugi.

     

    U nedelju, 10. februara sa početkom u 19.30 na programu je višenagrađivana pozorišna predstava Korešpodencija Zvezdara teatra u režiji Gorčina Stojanovića.

     

    Radnja se dešava u Beogradu i Beču 1847-1848, pre i za vreme Mađarske bune. U središtu izvanredne, duhovite scenske priče jesu odnosi u imućnoj, uglednoj porodici, poslovi u njihovoj uspešnoj firmi, unuk i sin, koji se zagledao u visprenu cirkusku damu, ali je zapravo, na svoj način, ključan kontekst koji se kroz sve to prelama i u kome se sve ogleda. Korešpodencija je, kako se pokazalo, aktuelna i u današnjem vremenu jer se bavi time kako i na koji način sačuvati porodicu, uravnotežiti svoju slobodarsku prirodu duha i želje za igrom i maštom sa onim što je krajnje konkretno i realno, a to je da se preživi.

     

    U predstavi igraju Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković.

     

    Muzički sastav Neverne bebe održaće romantični koncert povodom Dana zaljubljenih u četvrtak, 14. februara u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

     

    Karakteristični po ideji od koje nisu hteli da odstupe ni u najtežim godinama i želeći da sviraju jedino ono što osećaju bez kompromisa, članovi Nevernih beba izborili su se za svoju čvrstu poziciju na srpskoj pop-rok sceni i deklarisali kao skup izuzetnih muzičara koji najbolje od sebe daju na koncertima. Tokom karijere duge 25 godina, održali su preko dve hiljade koncerata i objavili su sedam studijskih albuma. Nastupili su kao predgrupa grupi Toto 2006. godine na Tašmajdanu, kao i na koncertu Lenija Kravica u Beogradskoj areni 2008. godine. Na albumu Iza oblaka ostvarena je saradnja sa svetski poznatim muzičarem Sajmonom Filipsom iz grupe Toto.

     

    Multimedijalna izložba Kolekcija decenija biće otvorena u četvrtak, 21. februara u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Reč je o kustosko-umetničkom istraživanju kustoskinje Zorane Đaković Minniti i umetnika Siniše Ilića u saradnji sa Ivanom Markez Filipović, urednicom programa vizuelnih umetnosti i kolekcije Kulturnog centra Pančeva. Izložba će obuhvati i izložbu radova umetnika Siniše Ilića, Nadežde Novičić, Anssi Kasitonni, Karsten Konrad, Olivere Parlić, Dubravke Sekulić, Ljubice – Cuce Sokić, Anika Ström i drugih.

     

    Ideja kustosko-umetničkog istraživanja Kolekcija decenija je otvorena platforma koja polazi od promišljanja i pozicioniranja kolekcije Oktobarski salon, formirane oko jedne od grupnih izložbi na kulturnom prostoru bivše Jugoslavije. Izložbe otvaraju pitanja kako kolekcija utiče na umetničku scenu u svom okruženju, kako je definiše i kako pokreće dalja umetnička razmišljanja i produkciju radova. Kakav je odnos između radova koji se nalaze u kolekciji i onih koji gravitiraju oko iste. Kako kolekcija funkcioniše izmeštena iz svog okruženja? Postoji li i kakav je odnos s drugim kolekcijama? Izložba će trajati do petka, 8. marta.

     

    Dečja predstava Čudesna šuma u koprodukciji Udruženja Hajde, obraduj dan! i dečje scene Pođi tuda Kulturnog centra Pančeva održaće se u subotu, 2. februara u 12 časova, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Tekst i režiju potpisuju Nikola Marković i Tatjana Milanov, a uloge tumače Tatjana Milanov, Nikola Marković, Jadranka Nanić Jovanović.

     

    Predstava govori o devojčici Nadi koja odlučuje da pomogne stanovnicima Čudesne šume nakon što od Šumske vile Lilezelenvile saznaje da je Sebični kralј Kerko zabranio svima u kralјevstvu da uživaju i da se zabavlјaju. U nameri da u tome uspe, Nada okuplja šašavu i hrabru družinu u nameri da Čudesnoj šumi vrate nekadašnji sjaj. Predstava nas vodi na čarobno putovanje u kome mašta postaje stvarnost, a dobrota i prijatelјstvo pobeđuju.

    U utorak, 26. februara u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće predstavljena Izdavačka kuća Heliks. Na promociji će učestvovati dr Milan Ćirković, dr Srđa Janković i Bojan Stojanović.

     

    Izdavačka kuća Heliks osnovana je 2005. godine s ciljem da srpsko tržište knjiga obogati najboljim svetskim naslovima iz oblasti popularne nauke. Naši čitaoci moći će da uživaju u delima pisaca koji imaju dar da formalni jezik nauke pretoče u uzbudljivo štivo što se s lakoćom čita i razume. Ričard Dokins, Brajan Grin, Mičio Kaku, Karl Segan, Met Ridli, Stiven Pinker, Džon Gribin, Pol Dejvis i mnogi drugi poznati autori čine stvaralačku bazu čija će dela „Heliks” objaviti na srpskom jeziku.

     

     

    Kulturni centar Pančeva je u februaru pripremio program za svačiji ukus, a kao najzanimljivije izdvajamo filmsko ostvarenje Teret Pančevca Ognjena Glavonića, predstavu Korešpodencija Zvezdara teatra, romantični koncert Nevernih beba, multimedijalnu izložbu Kolekcija decenija, dečju predstavu Čudesna šuma i predstavljanje izdavačke kuće Heliks.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]