• Legende džeza na 18. Pančevačkom Jazz Festivalu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Poslednje večeri 18. Pančevačkog Jazz Festivala, 8. novembra u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra, nastupiće renomirani saksofonista Geri Barc, jedan od autentičnih živih svedoka najuzbudljivijih perioda istorije džeza, zapamćen po saradnji sa Majlsom Dejvisom tokom njegove džez-rok i fank faze. Na koncertu u Pančevu Geri Barc će predstaviti svoj aktuelni projekat, posvećen njegovom velikom uzoru i jednom od najvećih džez saksofonista svih vremena, Džonu Koltrejnu.

    S karijerom dugom skoro 60 godina, preko 40 solo albuma i preko 200 gostovanja na izdanjima drugih muzičara, saksofonista Geri Barc je jedan od autentičnih živih svedoka najuzbudljivijih perioda istorije džeza. Imao je 17 godina kad je došao u Veliku Jabuku da se napoji inspiracijom sa izvora džeza. Gledao je Telonijusa Monka, Orneta Kolmena, Majlsa Dejvisa i druge legende; vlastiti proboj započeo je svirajući u grupi Maksa Rouča i Ebi Linkoln, etablirajući sa kao jedan od najvećih talenata na alt saksofonu. Ubrzo se pridružio čuvenoj postavi Art Blakey & The Jazz Messengers, a do kraja šezdesetih je svirao i sa nekadašnjim Koltrejnovim pijanistom Mekojem Tajnerom.

    No danas je Geri Barc najpre zapamćen po saradnji sa Majlsom Dejvisom tokom njegove džez-rok i fank faze. Ranih sedamdesetih bio je protagonista istorijskog koncerta na Isle of Wight Festivalu, gde se okupilo nekoliko stotina hiljada ljudi, a binu je delio sa legendama poput Kita Džereta, Dejva Holanda, Čika Korije, i drugih vedeta iz Dejvisovog benda. Kao član postave legendarnog trubača, posetio je i Beograd davne 1971. godine.

    Narednih nekoliko dekada, nakon što je izbrusio talenat svirajući s legendama džeza, u većoj meri se koncentriše na vlastite projekte – najpre s postavom NTU Troop Ensemble, a potom i pod sopstvenim imenom. Jedinu veću pauzu u radu napravio je od 1980. do 1988. godine, a u poslednje vreme je veoma aktivan kako na studijskom, tako i na koncertnom planu. U Pančevu će predstaviti svoj aktuelni projekat, posvećen njegovom velikom uzoru i jednom od najvećih džez saksofonista svih vremena, Džonu Koltrejnu.

    Nakon iskusnog Gerija Barca, od 22 časa, nastupiće sastav Oregon. Pioniri fuzije džeza i svetske muzike sa različitih meridijana, sa stažom dugim nekoliko decenija, Oregon se s pravom može svrstati u red istinski legendardnih džez grupa. Četiri decenije nakon osnivanja, grupa je veoma aktivna i uživa kultni status kako među poklonicima fjužn zvuka, tako i među ljubiteljima popularne ECM produkcije. 

    Pioniri fuzije džeza i svetske muzike sa različitih meridijana, sa stažom dugim nekoliko decenija, Oregon se s pravom može svrstati u red istinski legendardnih džez grupa. Nastali su na temeljima prijateljstva Ralfa Taunera (gitara) i Glena Mura (bas), koje datira još iz 1960. godine; deceniju kasnije, kada su se spojili sa tablistom Kolinom Volkotom i oboistom Polom Mekendlesom, Oregon je kompletiran u svojoj najpoznatijoj, originalnoj postavi. Već i sama neobična kombinacija instrumenata nametala je eklektičnost u pristupu stvaranju muzike i mešanju različitih stilova. Evropska klasika, američke džez harmonije i etno muzika, postali su obeležje Oregona tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

    Gotovo od samog osnivanja legendardnog izdavača ECM Records, bili su vezani za njihov katalog i time stekli veliki broj poklonika u Evropi, što je ovekovečeno i uspešnim turnejama. Tokom kasnijih godina izdaju i za Elektra/Asylum Records, šire spektar instrumenata i raznovrsnost u izrazu.

    Tragičan trenutak u istoriji benda desio se novembra 1984. kada je Volkot poginuo u saobraćajnoj nesreći. Po prvi put su se ponovo skupili maja 1985.na memorijalnom koncertu u čast preminulog člana, kada im se pridružio indijski perkusionista Trilok Gurtu. Sa njim su svirali i narednih nekoliko godina, da bi se kasnije na njegovom mestu smenjivalo još nekoliko muzičara. Od 1996. se na tom mestu ustalio Mark Voker, koji se nalazi i u aktuelnoj postavi Oregona.  Na aktuelnu celomesečnu evropsku turneju, bend će prvi put nastupati bez basiste Glena Mura, koga će zameniti Paolino Dala Porta. No sastav i dalje predvode dvojica originalnih članova, Ralf Tauer i Pol Mekendles.

    Četiri decenije nakon osnivanja, grupa je veoma aktivna i uživa kultni status kako među poklonicima fjužn zvuka, tako i među ljubiteljima popularne ECM produkcije. Njihov izraz, koji će mnogo godina nakon osnivanja biti prepoznat i pod “world music” etiketom, svojevremeno se pokazao kao revolucionaran, dok danas predstavlja evergrin, u najboljem značenju te reči.

    Pančevački Jazz Festival ove godine slavi osamnaesti rođendan predstavljajući ekskluzivni i raznolik program u duhu motoa manifestacije – SVE BOJE DŽEZA. Početkom narednog meseca, od 5. do 8. novembra, Kulturni centar Pančeva biće domaćin vrhunskim internacionalnim džez muzičarima različitih generacija, umetničkih izraza i senzibiliteta, u brižljivom izboru umetničkog direktora festivala Vojislava Pantića, specijalno za program rođendanskog izdanja.

    Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kompanije NIS (projekat „Budućnost na delu“), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za Kulturu u Beogradu, Erste Banke i Passage Group.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura