Likovna kolonija, Crepaja 2016.
Druženje slikara u Crepaji

Likovna kolonija s dušom (FOTO)

Pančevo, Pon, 25/07/2016 - 00:39
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 25. jul - Kada slikari sa merakom slikaju, gosti sa uživanjem posmatraju, a rezultat druženja na likovnoj koloniji ostane i narednim generacijama da se dive umetničkim delima. 

Od petka, 22. jula, u bašti Banat Blues Cafe-a održava se druga likovna kolonija, koja je ove godine okupila preko trideset slikara. Kolonija se završava danas, a rezultati rada biće prikazani na izložbi koja će biti održana u avgustu.

Na drugoj likovnoj koloniji učestvovali su slikari iz Crepaje, Pančeva, Uzdina, Kovačice, Bavaništa, Padine, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Mičigena, Moskve, Trgovišta i Kovačice. I ove godine organizatori slikarske kolonije su bili vlasnik Banat Blues Cafe-a Dušan Gluvakov Duša i slikari Branislav Simić i Ivan Karafilovski. 

Branislav Simić je rekao da su oni kao organizatori prezadovoljni, a da prema komentarima koje je čuo većina učesnika kaže da je ovo jedna od najboljih kolonija koju su posetili.

Bez preterivanja, već ulaskom u dvorište Banat Blues Cafe-a, osim jakog mirisa boja i vrednih slikara koji svako u svom uglu stvaraju svoju istoriju, posetioci su mogli da osete pozitivnu energiju, mir i banatsku opuštenost. U gostima glumci i muzičari, što, kako kažu učesnici ovom mestu daje posebnu draž. 

 

kolonija-crepaja_7.jpg

 

kolonija-crepaja_9.jpg

 

Dragana Kuprešanin (slika iznad), umetnica koja dolazi iz Beograda je rekla da joj likovna kolonija u Crepaji veoma prija. Ona se bavi dizajnom, crtežima, slikanjem, animacijama i ilustracijama. A ovom prilikom je odabrala temu koja je spoj grafičkog dizajna, SFRJ 70ih i 80ih godina sa ruskom avangardom, pre svega Maljevičem i El Lisickim. 

„Htela da podsetim na te načine na koje se razmišljalo, i u jednoj i drugoj oblasti. U dizajnu tada i slikarstvu ranije, zato što su se služili sličnim elementima u smislu minimalizma, i geometrije”, objašnjava Dragana.  

Međi učesnicima smo sreli i akvarelistu iz Zrenjanina Janka Laco, koji iako je po zanimanju mašinski inžinjer, već više od dvadeset godina slika i posećuje likovne kolonije. 

„Ja sam tako prijatno iznenađen. Dopada mi se ovaj prostor, domaćini i društvo na ovoj koloniji”, rekao je Janko. Na pitanje o inspriraciji rekao nam je da je njegova večita inspiracija Banat, voda i salaši, ali opet sve u vezi sa Vojvodinom. 

„Akvarel je brza tehnika, morate brzo da radite nešto što već imate u glavi. Moja priprema je veća nego sam rad, uslovno rečeno. Ja tačno znam gde treba šta da bude. Umetnost je tu da slučajnost koja se desi ispravite i pobedite papir, da pobedite vodu”, objasnio je Janko. 

 

kolonija-crepaja_1.jpg

 

kolonija-crepaja_6.jpg

 

kolonija-crepaja_5.jpg

 

Prijatnu atmosferu začinio je i poznati pančevački glumac Miroslav Žužić Žule koji je umetnicima pričao priče iz Banata i podsetio na neke od najpoznatijih vojvođana svih vremena - Miroslava Antića, Uroša Predića, Mihajla Pupina i Protu Vasu. Naravno, sve uz pesme i recitacije svima omiljenih stihova. 

kolonija-crepaja_10.jpg

 

kolonija-crepaja_2.jpg

 

kolonija-crepaja_3.jpg

 

kolonija-crepaja_8.jpg

 

Ivan Karafilovski, slikar i jedan od organizatora je rekao da su ove godine učestvovali skoro svi autori koji su i prošle godine bili na koloniji. Osim „starih” učesnika, pozvan je veliki broj slikara, a neki su se javili i sami. Slučajnim poznanstvom sa Ivanom na koloniju je pristigao i slikar iz Moskve, koji je nakon učešća, izrazio želju da dođe i sledeće godine.  

Ovogodišnju koloniju pomogla Opština Kovačica sa 50.000 dinara, a organizatori se nadaju da će sledeće godine ta sredstva, s obzirom na veliko interesovanje umetnika, biti veća. 

Organizatori i umetnici, pozvali su sve na otvaranje izložbe radova koji su nastali na ovoj i prošlogodišnjoj koloniji, u subotu, 13. avgusta u dvorištu Banat Blues Cafe-a i koje će prema najavi Dušana Gluvakova Duše biti kranje neobično i posebno.

M. M. VeličkovićMarketing

Najnovije vesti