• Likovna kolonija s dušom (FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 25. jul – Kada slikari sa merakom slikaju, gosti sa uživanjem posmatraju, a rezultat druženja na likovnoj koloniji ostane i narednim generacijama da se dive umetničkim delima. 

    Od petka, 22. jula, u bašti Banat Blues Cafe-a održava se druga likovna kolonija, koja je ove godine okupila preko trideset slikara. Kolonija se završava danas, a rezultati rada biće prikazani na izložbi koja će biti održana u avgustu.

    Na drugoj likovnoj koloniji učestvovali su slikari iz Crepaje, Pančeva, Uzdina, Kovačice, Bavaništa, Padine, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Mičigena, Moskve, Trgovišta i Kovačice. I ove godine organizatori slikarske kolonije su bili vlasnik Banat Blues Cafe-a Dušan Gluvakov Duša i slikari Branislav Simić i Ivan Karafilovski. 

    Branislav Simić je rekao da su oni kao organizatori prezadovoljni, a da prema komentarima koje je čuo većina učesnika kaže da je ovo jedna od najboljih kolonija koju su posetili.

    Bez preterivanja, već ulaskom u dvorište Banat Blues Cafe-a, osim jakog mirisa boja i vrednih slikara koji svako u svom uglu stvaraju svoju istoriju, posetioci su mogli da osete pozitivnu energiju, mir i banatsku opuštenost. U gostima glumci i muzičari, što, kako kažu učesnici ovom mestu daje posebnu draž. 

     

     

     

    Dragana Kuprešanin (slika iznad), umetnica koja dolazi iz Beograda je rekla da joj likovna kolonija u Crepaji veoma prija. Ona se bavi dizajnom, crtežima, slikanjem, animacijama i ilustracijama. A ovom prilikom je odabrala temu koja je spoj grafičkog dizajna, SFRJ 70ih i 80ih godina sa ruskom avangardom, pre svega Maljevičem i El Lisickim. 

    „Htela da podsetim na te načine na koje se razmišljalo, i u jednoj i drugoj oblasti. U dizajnu tada i slikarstvu ranije, zato što su se služili sličnim elementima u smislu minimalizma, i geometrije”, objašnjava Dragana.  

    Međi učesnicima smo sreli i akvarelistu iz Zrenjanina Janka Laco, koji iako je po zanimanju mašinski inžinjer, već više od dvadeset godina slika i posećuje likovne kolonije. 

    „Ja sam tako prijatno iznenađen. Dopada mi se ovaj prostor, domaćini i društvo na ovoj koloniji”, rekao je Janko. Na pitanje o inspriraciji rekao nam je da je njegova večita inspiracija Banat, voda i salaši, ali opet sve u vezi sa Vojvodinom. 

    „Akvarel je brza tehnika, morate brzo da radite nešto što već imate u glavi. Moja priprema je veća nego sam rad, uslovno rečeno. Ja tačno znam gde treba šta da bude. Umetnost je tu da slučajnost koja se desi ispravite i pobedite papir, da pobedite vodu”, objasnio je Janko. 

     

     

     

     

    Prijatnu atmosferu začinio je i poznati pančevački glumac Miroslav Žužić Žule koji je umetnicima pričao priče iz Banata i podsetio na neke od najpoznatijih vojvođana svih vremena – Miroslava Antića, Uroša Predića, Mihajla Pupina i Protu Vasu. Naravno, sve uz pesme i recitacije svima omiljenih stihova. 

     

     

     

     

    Ivan Karafilovski, slikar i jedan od organizatora je rekao da su ove godine učestvovali skoro svi autori koji su i prošle godine bili na koloniji. Osim „starih” učesnika, pozvan je veliki broj slikara, a neki su se javili i sami. Slučajnim poznanstvom sa Ivanom na koloniju je pristigao i slikar iz Moskve, koji je nakon učešća, izrazio želju da dođe i sledeće godine.  

    Ovogodišnju koloniju pomogla Opština Kovačica sa 50.000 dinara, a organizatori se nadaju da će sledeće godine ta sredstva, s obzirom na veliko interesovanje umetnika, biti veća. 

    Organizatori i umetnici, pozvali su sve na otvaranje izložbe radova koji su nastali na ovoj i prošlogodišnjoj koloniji, u subotu, 13. avgusta u dvorištu Banat Blues Cafe-a i koje će prema najavi Dušana Gluvakova Duše biti kranje neobično i posebno.

    M. M. Veličković

    PANČEVO, 25. jul – Kada slikari sa merakom slikaju, gosti sa uživanjem posmatraju, a rezultat druženja na likovnoj koloniji ostane i narednim generacijama da se dive umetničkim delima. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]