Knjiga Foto: Pixnio
Kultura

„Majski dani knjige” u Pančevu

Izvor: 
Politika Pet, 26/05/2023 - 16:59Na Dan slovenske pismenosti, Dan gradske biblioteke i na njenu slavu Sveti Kirilo i Metodije, svečano su otvoreni „Majski dani knjige” u Pančevu. Književna manifestacija, koja se održava 20. put trajaće do 31. maja u više gradskih prostora i okupiti eminentne stvaraoce pisane reči.

Glavna i najveća gradska književna manifestacija otvorena je i promocijom novog broja „Čitališta”, naučnog časopisa za teoriju i praksu bibliotekarstva, koji je istoimenu plaketu dodelio bibliotekarki Vesni Petrović, a u galeriji Gradske biblioteke otvorena je izložba „Rukopisna knjiga u bibliotekama fruškogorskih manastira”, autorki Dubravke Simović i Vesne Petrović. Postavka donosi 23 rukopisa u pet manastira, od kojih se izdvaja onaj najstariji 1399. godine, kao i najmlađi pisani rukopis iz manastira Hopovo.

– U današnje vreme fluidnog postojanja, nametnutog obeskorenjivanja i obesčovečavanja, kada nam se agresivno izbijaju svi oslonci zdravog razuma, treba se neprekidno, kao orač na doživotnoj brazdi, opominjati značajem pojmova kao što su pismenost, pamet, sećanje, svest i čitav ovaj svedeni niz pojmova pronalazi svoju orapostojbinu i najdublji koren u ideji pisma. Ovde su naše kolege koji su ovu biblioteku gradili, oni koji je danas vode, i oni koji će je preuzeti, i preneti budućim pokolenjima – istakao je Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke Pančevo, gde je program nastavljen naučnim skupom „Biblioteke i identitet 4”, bibliotekara iz Srbije, a prvi dan manifestacije okončan je predstavljanjem Danice Vukićević, laureata „Ninove nagrade” i razgovorom o nagrađenoj knjizi „Unutrašnje more”.

U ponedeljak, 29. maja, pančevačkoj publici predstaviće se laureat „Kočićevog pera”, Enes Halilović sa nagrađenim naslovom „Sekvoja”. Gost „Majskih dana knjige”, 30. maja će biti Dejan Aleksić, dobitnik Nagrade „Vladan Desnica”, koji će govoriti o svojoj knjizi „Petlja”.

– Grad Pančevo je ponosan na „Majske dane knjige”, koji svake godine okupe dobre autore, zanimljive programe, i koji nas vraćaju pravim vrednostima, danas i te kako potrebnima. Ova manifestacija nam svaki maj ulepšava pravim knjigama i lepim pričama o knjigama – napomenula je Marija Jević, gradska većnica zadužena za resor kulture.

Manifestacija „Majski dani knjige”, prvobitno zamišljena kao sajam knjiga na otvorenom, pod pritiscima novog tržišta literature i gibanja interesovanja publike, akcenat ove godine daje piscima, nagradama, ali i novoj temi – veštačkoj inteligenciji, koja, kako se naglašava, „preti da zbriše određena zanimanja”.

 
MarketingNajnovije vesti