• Makedonski izdavački centar obeležava svetski dan poezije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je 1999. godine 21. mart proglasila Svetskim danom poezije. Cilj koji se želi postići obeležavanjem ovog dana je promocija čitanja i pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije u jezičkim zajednicama širom sveta. Namera je bila i da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima. U inicijativi da se proglasi Svetski dan poezije, UNESKO je prepoznao način da se izrazi jedinstvo u kreativnosti ljudskog uma.  Poezija nam otkriva da pojedinci svuda u svetu dele ista pitanja, misli i osećanja.
     

     Novinsko izdavačka ustanova ,Makedonski informativni i izdavački centar, pridružuje se obeležavanju i promociji ovog značajnog dana kako bi ukazali na to da  je jedan od glavnih ciljeva obeležavanja ovog dana zapravo da se podrži jezička različitost kroz pesnički izraz. Takođe žele da  ohrabre uspostavljanje dijaloga između poezije i drugih umetnosti (slikarstvo, muzika, pozorište, ples), kao i povratak usmenoj tradiciji recitala i promociji proučavanja poezije.  Možda, najvažnije od svega, jeste skretanje pažnje medijima da prestanu predstavljati poeziju kao zastareo vid umetnosti, već da počnu da je promovišu kao jedan od mogućih načina da društvo u celini povrati i potvrdi svoj identitet.
     

    Poezija se igra zvukom i smislom, a glasovi i slogovi reči podjednako su važni kao i same reči. Reči u poeziji, pored toga što nešto znače, one i zvuče i izgledaju – one postoje kao biće. Imaju svoju boju, zvuk i miris. U pesmi je važan raspored reči, ritam, zvučenje i značenje. Ona nam šalje signale kako da pokušamo da odgonetnemo svet, a uobičajene stvari, događaji i misli dobijaju nove asocijativne okvire. Potrebni preduslovi za čitanje poezije: sposobnost, obrazovanje, osetljivost za lirski izraz, poznavanje tradicije unutar koje je pesma napisana, poznavanje jezika i književnog izraza. Danas, kada je ova vrsta umetnosti marginalizovana u svim segmentima kulture, potrebni su i volja, strpljenje i upornost.

    Da li je tačno da se danas poezija ne čita, da je zatvorena i elitistička kategorija, neka svako sam prosudi i prizna sebi kada je poslednji put čitao stihove.
     

    U cilju obeležavanja ovog  veoma značajnog praznika, treću godinu za redom raspisuju  konkurs za izbor najlepših neobjavljenih pesama.

    Pravo na učešće na Konkursu imaju svi, a konkurs je otvoren do 31. marta 2023. godine. Pesme se podnose na mejl adresu: [email protected] a za najbolje, pored objavljivanja u našem  specijalizovanom časopisu za kulturu, predviđene su i nagrade u vidu naših izdanja.

     

     

    Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanj

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura