• „Maleni cvet“ za Pančevku Jelenu Angelovski

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za knjigu Mika, o kojoj žiri kaže da je azbučnik i roman o životu deteta u dijaspori, priznanjem za književnost za decu i mlade „Maleni cvet“, u Nišu je nagrađena Jelena Angelovski iz Pančeva. Ova nagrada dodljena je 7. put, a sa idejom da se deci približi knjiga, pisanje i čitanje.

    Autorka Angelovski je kroz trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, od A do Š, opisala dileme i pitanja u vezi sa unutrašnjim svetom koji glavni junak nastoji da razreši povezujući se sa imaginarnim prijateljem, svojim imenjakom pesnikom Miroslavom Mikom Antićem.

    Glavni junak romana Mika nailazi na razne probleme u svom odrastanju sa dobrim i lošim ljudima, sa dobrom i lošom decom dolazi u kontakt i on to naravno teško podnosi. Međutim, njemu pomaže to nešto što mu je ugrađeno dok je još bio sasvim mali, kao neki GPS navigacija, nešto što mu je majka uz sve njene mane i sopstvena nesnalaženja omogućila čitanjem Miroslava Mike Antića – rekla je nagrađena autorka.

    Ona je istakla da je zadatak odraslih da podstaknu ono dobro u deci i time im omoguće unutrašnji orjentir kakav je bio potreban i Miki tokom odrastanja i sazrevanja u Švajcarskoj.

    Zasnovan na dvojnoj strukturi, azbučnik i roman o životu dece u dijaspori, sa bogatom citatnom podlogom, različitim semantički kodovima i referencama na aktuelnu društvenu stvarnost, porodične odnose, školovanje u multikulturalnoj sredini, ovaj roman jednako je namenjen i mlađoj čitalačkoj publici i odraslima – rekao je žiri.

    Nagradu „Maleni cvetić“ Grad Niš dodeljuje po 7. put, dok je organizator Niški kulturni centar.

    Motiv za pokretanje ove nagrade je potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti uloge knjige i čitanja. Cilj i smisao nije samo nagrađivanje autora već i celokupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganje osnivanja i rada čitalačkih sekcija i klubova – rekli su organizatori.

    Biografija nagrađene književnice

    Jelena Angelovski rođena je 1980. godine u Pančevu, a diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost, magistrirala 2009. godine, a doktorsku disertaciju „Prozni opus Aleksandra Tišme“ odbranila je 2014. godine na istom fakultetu.

    Radila je kao bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Pančevu, a potom kao nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u tom gradu. Objavila je dve zajedničke knjige u okviru grupe za Kreativno pisanje Centra za stvaralaštvo mladih, Zadaci iz marljivosti (2000) i Dnevnik 2000 (2001). Učestvovala je u priređivanju Sabranih pesama Dušana Vukajlovića. Više godina uređivala je Zbornik poezije i proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi“. Učestvovala je u izradi tri udžbenika za srpski jezik u izdanju „Eduke“ iz Beograda.

    Objavljuje eseje, prikaze i kritike u književnim časopisima, a od 2018. godine živi u Švajcarskoj, u blizini Ciriha, gde predaje maternji jezik i kulturu deci srpskog porekla. Kraće prozne beleške o svojim imigrantskim iskustvima objavljuje na blogu stelovanjeglave.com. Na svom jutjub kanalu emituje kratke video sadržaje namenjene deci u dijaspori i matici i usmerene ka olakšavanju čitanja i pisanja (serijali „Čitam, slušam i razumem“ i „Kako da napišem“).

     

    Za knjigu Mika, o kojoj žiri kaže da je azbučnik i roman o životu deteta u dijaspori, priznanjem za književnost za decu i mlade „Maleni cvet“, u Nišu je nagrađena Jelena Angelovski iz Pančeva. Ova nagrada dodljena je 7. put, a sa idejom da se deci približi knjiga, pisanje i čitanje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]