press
Kultura

Manifestacija „Jedna knjiga - jedan grad” od 21. decembra u Gradskoj biblioteci

Pančevo, Sre, 16/12/2015 - 01:19
Mirjana Marić


Manifestacija „Jedna knjiga – jedan grad” održaće se od 21. do 24. decembra u Gradskoj biblioteci Pančevo u organizaciji Gradske biblioteke, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.Tema ovogodišnje manifestacije „Jedna knjiga – jedan grad” je knjiga „Savršeno sećanje na smrt“ Radoslava Petkovića. 

Knjiga govori o poslednjim godinama vizantijskog carstva. Reč je o nesvakidašnjem romanu savremene književnosti - virtuozno, eruditski pripovedanom delu na preko petsto stranica, o vremenu rastakanja dominacije hrišćanstva i početka renesansne kulture, o dobu kada se duhovna klima epohe iznova uspostavlja na suprotstavljenosti Platonove i Aristotelove filozofije. To je ezoterični triler s granice istorije, religije i magije. Roman „Savršeno sećanje na smrt„ bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i dobio nagradu „Borisav Stanković”  za najbolju proznu knjigu u 2009. godini.

Na konferenciji za medije koja je održana u utorak, 15. decembra, o manifestaciji su govorili direktor Gradske biblioteke Pančevo Dejan Bosnić i članovi Organizacionog odbora Nemanja Vujić i Goran Trailović.

„U vremenu globalne krize čitanja i kulture i poplave kiča, nije dovoljno imati samo biblioteku kao mesto gde se izdaju knjige. Potrebno je nizom osmišljenih, maštovitih programa privlačiti nove čitaoce, stvarati ih, negovati, razvijati i čuvati", rekao je Bosnić i dodao:

„Manifestacija Jedna knjiga - jedan grad upravo baveći se izabranim naslovom, odnosno delom jednog autora pokušava da proširi malo bolje tumačenja i bavljenje određenim štivom prevazilazeći tradicionalno bavljenje tekstom, zadirući i u neke druge aspekte - literarne i vanliterarne.”

Nemanja Vujić i Goran Trailović su podrobije objasnili program koji će trajati četiri dana, i predstavili goste koji će zajedno sa autorom knjige pokušati da analiziraju delo „Savršeno sećanje na smrt”. 

Prve večeri pod tematskim nazivom Filozofija nezaborava govoriće autor Radoslav Petković, Slobodan Guberinić, savetnik u redakciji „Lagune“ i Dejan Mihailović, urednik u  „Laguni“. Drugo veče u okviru teme Savršeno sećanje na smrt kao ezoterični triler ili kako pročitati prošlost i budućnost svoja razmišljanja podeliće Mića Vujičić, književni kritičar i autor. Treće veče posvećeno je predstavljanju knjige „Poslednji Romeji“ Nemanje Rotara, gde će učestovati autor knjige  i prof. dr Dobrivoje Stanojević, književni kritičar. U drugom delu večeri govoriće istoričar Milan Vukašinović i autor Radoslav Petković u okviru teme O kraju govoreći: istorija, trauma i narativ. Poslednje veče biće podeljeno na dva predavanja - o knjizi Savrseno secanje na smrt ili magiji pripovedanja govoriće prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, a na temu Međuigre istorije i naracije u romanu Radoslava Petkovića govoriće Vladimir Kopicl, esejista i kritičar i autor Radoslav Petković.

pisac
radoslav_petkovic1.jpg

Manifestacija „Jedna knjiga – jedan grad” ima za cilj promovisanje književnosti i kulture čitanja kroz razne atraktivne sadržaje koji, osim knjige i njenog autora, publici predstavljaju i kulturu (sa akcentom na književnosti) čitave države, odnosno jezičkog podneblja iz kojeg pisac i napisano dolaze do nas. Pored predstavljanja samog dela i analize njegovih različitih aspekata (literarnih i vanliterarnih), kao i stvaralaštva autora, ovaj program se realizuje kroz organizovanje niza aktivnosti (promocije, predavanja i tribine) tokom kojih se nastavlja istraživanje pitanja i fenomena kojima se delo bavi.
MarketingNajnovije vesti