• Manifestacija „Majski dani knjige“ – Panonski bukvar prožimanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Manifestacija „Majski dani knjige“, koja ove godine nosi naslov „Panonski bukvar prožimanja“, održaće se u Pančevu od 26. do 29. maja, u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo, a fokus ovogodišnje manifestacije biće na prožimanju književnosti na mađarskom i srpskom jeziku u panonskom podneblju. Svakog dana, počev od utorka, 26. maja, na programu će biti promocije, predavanja, tribine, književne večeri i radionice. Ulaz na sve programe je besplatan.

    Publika će u poslednjoj nedelji maja imati priliku da se upozna sa stvaraocima koji pišu na srpskom i mađarskom ili jednom od ta dva jezika, kao i da prisustvuje promociji knjige Filipa Davida, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade. Književna druženja će upotpuniti i kvalitetan program namenjen najmlađim čitaocima.

    „Pripremajući ovogodišnje „Majske dane knjige“, manifestaciju koja je kontinuitetom i kvalitetom zauzela važno mesto u kalendaru važnih kulturnih događaja u našem gradu, poželeli smo da ne napuštamo našu lepu Panoniju, a da svim istinskim ljubiteljima umetnosti priredimo još jedno nezaboravno putovanje.

    Zato ćemo se tokom četiri majska dana, u čitaonici Biblioteke, družiti sa stvaraocima koji pišu na različitim jezicima, pripadaju različitim kulturama, žive u dve različite države a opet pod istim nebom, na istoj panonskoj zemlji. Ne znamo koliko u Evropi i svetu ima sličnih primera, ali znamo da možemo da se ponosimo kulturnim prožimanjem srpske i mađarske kulture u velikoj, plodnoj ravnici.

    Tokom trajanja ovogodišnjih „Majskih dana“ knjige o tim prožimanjima govoriće ljudi koji čine ovu jedinstvenu a raznorodnu i kulturno bogatu sredinu. Naši gosti biće pisci i kulturni poslenici koji pišu na srpskom, mađarskom ili i na srpskom i na mađarskom jeziku, te su u svakom smislu naši, i to dragi pisci.

    Pančevačka publika će imati priliku da čuje i vidi i Filipa Davida, ovogodišnjeg dobitnika najprestižnije domaće književne nagrade, Ninove nagrade, a za najmlađe čitaoce dečje odeljenje Biblioteke priprema bogat i lep program.“

    Vule Žurić, književnik, član Organizacionog odbora manifestacije „Majski dani knjige“

    Majski dani knjige su međunarodna kulturna manifestacija koju već deset godina uspešno organizuje Gradska biblioteka Pančevo. Za nedelju dana održi se 20-25 književnih, muzičkih, likovnih i stručnih bibliotekarskih programa za decu i odrasle. Nastupaju ugledni gosti iz zemlje i inostranstva. „Dane“ prati i sajam knjiga na otvorenom na kome izlažu ugledni srpski izdavači.

    Cilj ove manifestacije je da postane što „vidljivija“ u javnosti, da privuče širu publiku (ne samo iz Pančeva), obezbedi veći krug kvalitetnih izdavača i realizuje atraktivne i edukativne programe u kojima ima mesta za vrhunske stvaraoce, ali i savremeno stvaralaštvo i kulturnu tradiciju Pančeva i Banata.

    Pokrovitelj manifestacije je Grad Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]