Kultura

Milica Jovanov: Kroz ilustraciju najbolje predstavljam svoje zamisli

Pančevo, Ned, 25/11/2018 - 09:58
Suzana Prvulj


Milica Jovanov, dvadesetšestogodišnja Pančevka koja se odmalena bavi crtanjem i slikanjem, ilustrovala je dečju knjigu „Carstvo sporta”, pesnika Radislava Jovića.

S obzirom na to da se prvi put susrela s ovakvim projektom, navela je kako je to istovremeno bilo uzbudljivo, pomalo stresno, ali svakako prelepo iskustvo.

 

46796208_340966359787461_1356766321831837696_n.jpg

 

- Saradnja s gospodinom Radislavom bila je fenomenalna i izuzetno mi je drago što sam učestvovala u ideji ohrabrivanja dece da počnu da se bave sportom. On je u knjizi na divan način opisao čari gotovo svakog sporta pojedinačno. Samo iz razloga što smo imali kratak rok, to jest, za nepunih dvadeset dana trebalo je u dogovoru s autorom da osmislim i posle toga realizujem dvanaest ilustracija, bila sam malo pod stresom. Sam proces iziskuje mnogo vremena, ali sve smo završili kada je i bilo dogovoreno, rekla je naša sugrađanka.

Za nju je, kako navodi, ilustrovanje dečje knjige još jedna potvrda i dodatna motivacija da nastavi da se bavi digitalnom umetnošću. Naime, želja za tim pojavila se prilikom njenog učešća u projektu animacije crtanog serijala.

- S tim sam započela nedavno, početkom ove godine, a već sam sigurna da je to nešto čime želim ubuduće da se bavim. Kroz digitalnu ilustraciju i animaciju najbolje predstavljam svoje zamisli, pojasnila je Milica.

S druge strane, nije zanemarila ni tradicionalne tehnike crtanja i slikanja. Odmalena je posvećivala pažnju toj umetnosti koja je pratila kroz osnovnu i srednju školu, ali i fakultet. Odgovarajući na pitanje, zbog čega je odabrala taj put, Milica je istakla kako veruje da je on izabrao nju.

 

21731382_1420381251415428_3841800469807730111_n.jpg

 

- Nisam izabrala time da se bavim, jednostavno me taj poziv prati oduvek. Za mene slikanje i crtanje predstavlja način života. Bez toga ne bih znala ko sam, a nemam ni predstavu čime bih se bavila. Potreba da se misli i ideje koje imam u glavi prenesu na papir deo je mene.

Govoreći o budućim projektima, Milica Jovanov ističe da trenutno radi na skicama za dečju knjigu američke spisateljice Maureen Harrop.

- U kontaktu smo i ako sve bude kako treba, sa konkretnom saradnjom ćemo početi od januara.

Radovi ove naše sugrađanke, pretežno portreti, krase domove širom sveta, poslati su u Englesku, Francusku, Italiju, Češku, SAD, Katar, Maleziju...

Milica Jovanov je pre nepunih deset dana diplomirala na Visokoj tekstilnoj strukovnoj školi za dizajn, tehnologiju i menadžment, na odseku za dizajn tekstila i odeće.
MarketingNajnovije vesti