Kultura

MUZEJ: Izložba slika Vojkana Morara i Katsumi Tsuji

Izvor: 
Narodni muzej Pančevo Uto, 27/06/2017 - 15:15

U Narodnom muzeju Pančevo u utorak 4. jula u 19 časova biće otvorena  izložba slika manjih formata pančavačkog umetnika Vojkana Morara i japanskog slikara Katsumi Tsujia.

Pančevačkoj publici pružena je mogućnost da uživa u bravurama dva umetnika. Vojkan Morar minucioznom tehnikom dočarava paralelni svet anđela i svet onostranog. Vizijom fantaste, istrajno, psihodelično multiplicira figure i uranja ih u boju. One često poput praska iskaču iz površine platna, pokazujući umetnikovu potrebu za dodatnom dimenzijom. Katsumi Tsuji slika stilizovane predstave urbanog života, a kao metaforu prisustva života u usnuloj arhitekturi, obično postavlja figuru životinje, najčešće ribu ili mačku, u centar svojih kompozicija. Linearna senzibilnost usklađena je sa nežnim prelazima pastela, koji mu omogućava bogatstvo valera.

Poznanstvo ova dva umetnika počinje u okviru likovne kolonije koju organizuje Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, a nastavlja se kroz zajednička izlaganja u okviru Trijenala i Bijenala u istom muzeju.  Jedan od najznačajnijih predstavnika mlađe generacije naivne i marginalne umetnosti Srbije Vojkan Morar, na nagovor svog prijatelja Katsumi Tsujia,  nedavno je izlagao u Japana gde se tokijskoj publici predstavio sa 24 dela.

U sredu 5 jula, u Muzeju biće organizovane radionice slikanja za decu koju će voditi umetnici.

Postavka će biti otvorena do 4. avgusta i ulaz je besplatan.
MarketingNajnovije vesti