• Nagrada za knjigu koju je objavila Gradska biblioteka Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Bibliotekarsko društvo Srbije, na svečanoj sednici, povodom Dana bibliotekara i obeležavanja 70 godina postojanja BDS-a, 14. decembra 2017., dodelilo je nagradu „Stojan Novaković“ dr Branki Dragosavac, za delo „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine“, ocenjenu kao poseban doprinos razvoju bibliotečko informacione delatnosti. Knjigu je objavila Gradska biblioteka Pančevo, a suizdavači su Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, Niš i Narodna biblioteka „Dositej Novaković“, Negotin. Sredstva za objavljivanje ove studije prikupljena su od prenumeranata, suizdavača i prodaje knjige.

    Nagrada „Stojan Novaković“ se dodeljuje autoru za objavljeno originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti i najviše je priznanje ove vrste u Srbiji. 

    Ovu nagradu je 2013. dobilo još jedno izdanje pančevačke biblioteke: „Biblioteke i identitet : prolegomena za istoriju modernog srpskog bibliotekarstva“, autora prof. dr Gordane Stokić Simončić i prof. dr Željka Vučkovića (suizdavač je bio Filozofski fakultet u Novom Sadu).

    Nagrađeni autori su bili recenzenti studije „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine“. Prof. dr Gordana Stokić Simončić je gl. urednik časopisa za teoriju i praksu bibliotekarstva „Čitalište“ koji izdaje Gradska biblioteka Pančevo (suizdavač je Filozofski fakultet u Novom Sadu), prof. dr Željko Vučković član redakcije, a dr Branka Dragosavac jedan od najagilnijih saradnika i recenzenata časopisa.

    Prof. dr Željko Vučković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru, je ove godine dobitnik nagrade Bibliotekarskog društva Srbije „Zapis“ koja se dodeljuje pojedincu zaslužnom za razvoj bibliotečko-informacione delatnosti i bibliotekarstva (neka vrsta nagrade za „životno delo“).

    Branka Tadić Dragosavac (Beograd, 1977)

    Zamenik upravnika Biblioteke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu od 2016. godine. Od 1998. do 2016. radila u Biblioteci grada Beograda kao načelnik Odeljenja za nabavku i obradu bibliotečke građe, bibliotekar i načelnik Odeljenja za rad sa odraslim korisnicima i bibliotekar katalogizator u Autorskom katalogu Odeljenja za obradu i bibliografska istraživanja.

    Ima stručno zvanje višeg bibliotekara i doktor je bibliotečko-informatičkih nauka. Studije bibliotekarstva i informatike, magistraturu i doktorat završila i odbranila na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za 

    Bibliotekarsko društvo Srbije, na svečanoj sednici, povodom Dana bibliotekara i obeležavanja 70 godina postojanja BDS-a, 14. decembra 2017., dodelilo je nagradu „Stojan Novaković“ dr Branki Dragosavac, za delo „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine“, ocenjenu kao poseban doprinos razvoju bibliotečko informacione delatnosti. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]