Kultura

Nagrada za knjigu koju je objavila Gradska biblioteka Pančevo

Izvor: 
G. T. Uto, 19/12/2017 - 09:10


Bibliotekarsko društvo Srbije, na svečanoj sednici, povodom Dana bibliotekara i obeležavanja 70 godina postojanja BDS-a, 14. decembra 2017., dodelilo je nagradu „Stojan Novaković“ dr Branki Dragosavac, za delo „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine“, ocenjenu kao poseban doprinos razvoju bibliotečko informacione delatnosti. Knjigu je objavila Gradska biblioteka Pančevo, a suizdavači su Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, Niš i Narodna biblioteka „Dositej Novaković“, Negotin. Sredstva za objavljivanje ove studije prikupljena su od prenumeranata, suizdavača i prodaje knjige.

Nagrada „Stojan Novaković“ se dodeljuje autoru za objavljeno originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti i najviše je priznanje ove vrste u Srbiji. 

Ovu nagradu je 2013. dobilo još jedno izdanje pančevačke biblioteke: „Biblioteke i identitet : prolegomena za istoriju modernog srpskog bibliotekarstva“, autora prof. dr Gordane Stokić Simončić i prof. dr Željka Vučkovića (suizdavač je bio Filozofski fakultet u Novom Sadu).

Nagrađeni autori su bili recenzenti studije „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine“. Prof. dr Gordana Stokić Simončić je gl. urednik časopisa za teoriju i praksu bibliotekarstva „Čitalište“ koji izdaje Gradska biblioteka Pančevo (suizdavač je Filozofski fakultet u Novom Sadu), prof. dr Željko Vučković član redakcije, a dr Branka Dragosavac jedan od najagilnijih saradnika i recenzenata časopisa.

Prof. dr Željko Vučković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru, je ove godine dobitnik nagrade Bibliotekarskog društva Srbije „Zapis“ koja se dodeljuje pojedincu zaslužnom za razvoj bibliotečko-informacione delatnosti i bibliotekarstva (neka vrsta nagrade za „životno delo“).

Branka Tadić Dragosavac (Beograd, 1977)

Zamenik upravnika Biblioteke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu od 2016. godine. Od 1998. do 2016. radila u Biblioteci grada Beograda kao načelnik Odeljenja za nabavku i obradu bibliotečke građe, bibliotekar i načelnik Odeljenja za rad sa odraslim korisnicima i bibliotekar katalogizator u Autorskom katalogu Odeljenja za obradu i bibliografska istraživanja.

Ima stručno zvanje višeg bibliotekara i doktor je bibliotečko-informatičkih nauka. Studije bibliotekarstva i informatike, magistraturu i doktorat završila i odbranila na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za 
MarketingNajnovije vesti