Aleksandar Čotrić Foto: privatna arhiva
Kultura

Nagrada za pančevačkog aforističara u Rumuniji

Izvor: 
013info Ned, 03/10/2021 - 13:10Književnik iz Pančeva Aleksandar Čotrić dobitnik je glavne nagrade za aforizme na konkursu Petog međunarodnog Festivala aforizama koji se održava u rumunskom gradu Tekući. Na konkursu je učestvovalo više stotina autora iz Rumunije i inostranstva.

Našem aforističaru pripalo je priznanje „Sapiens Piroboridava“, nazvano prema drevnom dačanskom utvrđenju u blizini grada i upućen poziv od direktora Festivala Vasilea Gike da učestvuje na manifestaciji koju organizuju „Pelin fondacije“ i lokalna samouprava. Među prethodnim dobitnicima priznanja su poznati rumunski aforističari Valeriu Butulesku, Nikolaje Petresku Redi i Jonuc Karadža. Nagrađeni Čotrićevi aforizmi uvršteni su u Antologiju koja će biti predstavljena na Festivalu, planiranom za 7. i 8. oktobar u gradu Tekući, u blizini Galaca u istočnoj Rumuniji. Predviđeni su razgovori aforističara sa učenicima i studentima, književni susreti, gostovanja u medijima i održavanje Okruglog stola na temu „Mesto aforizma u savremenoj književnosti“.

Aleksandar Čotrić je 2020. godine priredio Antologiju rumunskog aforizma na srpskom jeziku „Med i otrov“ koju je objavio Savez Srba u Rumuniji, a knjiga je predstavljena u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Vršcu i Uzdinu.
MarketingNajnovije vesti