Kultura

Nastupom PSCPD-a počeo Festival horske crkvene i svetovne muzike u Sremskim Karlovcima

Izvor: 
RTV Ned, 05/05/2019 - 14:05


Naastupom Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva u subotu, 4. maja, u počeo je Festival horske crkvene i svetovne muzike pod nazivom "Kornelije" u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sremskim Karlovcima.

Povodom obeležavanja velikog jubileja – osam vekova postojanja Srpske pravoslavne crkve i 300 godina postojanja crkve Svetih apostola Petra i Pavla, organizatori festivala "Kornelije" odlučili su da četvrti po redu festival horske i crkvene muzike ove godine bude održan u toj crkvi.

Uvodni govor održao je jerej Stanko Laketić ukazujući na značaj velikih jubileja i održavanja festival koji nosi ime našeg najvećeg kompozitora 19. veka osnivača temelja srpske crkvene muzike.

Ovogodišnji festival okupio je devet horova, među kojima su crkveno pevačko društvo "Ostrog" iz Novih Banovaca, hor pokrova presvete Bogorodice iz Surčina, hor Svete Petke iz Požarevca i mnogi drugi. Organizator i domaćin festivala su Eparhija sremska i Saborna crkva Svetog oca Nikolaja u kojoj je do ove godine I održavan festival.
MarketingNajnovije vesti