• Obeležen dan rođenja Đorđa Vajferta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 15. jul – Udruženje građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert“ u petak, 15. jula obeležilo je dan kada je 1850. godine u Pančevu rođen velikan srpske istorije Đorđe Vajfert, polaganjem venca na njegov grob.

    Kako predsednik Udruženja Siniša Janković kaže, obeležavanje ovog dana na neki način predstavlja i ispravljanje nepravde koja je načinjena pre mnogo godina, jer se dugo smatralo da je Đorđe Vajfert rođen 15. juna. Ovaj netačan podatak, prvi put se našao u knjizi Feliksa Milekara, koji je po nalogu Đorđa Vajferta napisao knjigu o porodici Vajfert. Nikola Vlajić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrio je ovaj podatak, koji je sve vreme bio dostupan u Katoličkoj crkvi u Pančevu.

    „Udruženje građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert“ pokušava da obnovi sećanje na Đorđa Vajferta. Ovom manifestacijom želimo da na jednom mestu okupimo sve institucije, ustanove i organizacije koje osnovao Đorđe Vajfert, kao i gradove u kojima je boravio, živeo i radio, a to su pre svega Bor, Kostolac, Knjaževac”, rekao je Janković. On je istakao podatak da je Đorđe Vajfert bio počasni građanin grada Knjaževca, guverner Narodne banke i osnovač pivare u Beogradu.

    Organizatori su takođe izrazili želju da se formira koordinaciono telo predstavnika svih organizacija i objekata koje je osnovao Đorđe Vajfert, smatrajući da na taj način može da se sačuva od uništenja bogato materijalno i duhovno nasleđe Đorđa Vajferta.

    M. M. Veličković

    PANČEVO, 15. jul – Udruženje građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert“ u petak, 15. jula obeležilo je dan kada je 1850. godine u Pančevu rođen velikan srpske istorije Đorđe Vajfert, polaganjem venca na njegov grob.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]