korice
Kultura

Objavljena knjiga aforizama jednog od vodećih ruskih humorista. Prvo predstavljanje biće u Pančevu

Izvor: 
K. R: Pet, 11/09/2020 - 10:41Pod naslovom „Modrica na papiru”, izdavačka kuća „Beosing” iz Beograda objavila je knjigu odabranih aforizama Konstantina Melihana, jednog od vodećih ruskih humorista. Aforizme je izabrao i na srpski jezik preveo Aleksandar Čotrić, pisac i prevodilac iz Pančeva. Planirano je da prvo predstavljanje knjige bude održano u gradu na Tamišu.

 

Knjiga predstavlja izbor oko hiljadu autorovih misli, uglavnom, o ljubavi, erotici, udvaranju, braku, čulnosti, džentlmenstvu, prevarama i drugim temama vezanim za žensko-muške odnose. U zbirci su predstavljeni i satirični aforizmi, kao i oni o ruskom mentalitetu.

 

Konstantin Melihan rođen je 1952. godine u tadašnjem Lenjingradu, danas Sankt Peterburgu, u kojem živi i radi kao pisac, karikaturista, radio i TV voditelj. Često ističe da su ruski predsednik Vladimir Putin i on rođeni „u istom gradu, u istoj ulici, u istom porodilištu, iste godine, s razlikom od nekoliko dana“. I obojica su postali predsednici – Putin Ruske Federacije, a - Melihan Peterburškog kluba džentlmena. Melihan je dobitnik nekih od najznačajnijih ruskih priznanja za humor i satiru – „Zeleni portfelj“, „Petraedr“, „V. G. Korolenko“ i „Kozma Prutkov“.

 

„Melihan je zaista odličan satiričar koji poseduje humor Efraima Kišona, poetičnost Dušana Radovića i sarkazam Vudija Alena“, konstatuje recenzent knjige Bojan Ljubenović i primećuje da ovaj ruski autor stvara vanvremenske aforizme.

 

Među mnoštvom Melihanovih humornih zapisa ističu se: „Ništa ne možeš bez poznanastva. Čak ni da se rodiš“; „U Rusiji nije dovoljno biti Rus. To stalno morate dokazivati“; „Iz SSSR-a lakše je bilo otići u svemir nego u inostranstvo“; „I francuske i ruske cipele donose radost. Francuske kad ih obujete, a ruske kad ih izujete“; „Nije dovoljno ženu osvojiti. Potrebno je imati i strategiju povlačenja“; „Zbog lepe žene muškarac prvo gubi glavu, a zatim novac“; „Iskustvo pomaže ženi da se uda, a muškarcu da ostane neženja“.

 

Stručni konsultanti u pripremi knjige „Modrica na papiru“ bili su Jovo Nikolić i Igor Damnjanović, a korice je dizajnirao Tošo Borković.
MarketingNajnovije vesti