• Održana promocija knjige „Tamburaške etide”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Promocija knjige „Tamburaške etide” održana je u utorak, 9. februar u Kulturnom centru Pančeva. Pored predstavljanja ove nove publikacije, publici su se predstavili i mladi tamburaši iz klase prof. Ljiljane Marjanović, učenici MŠ Jovan Bandur i učenici tamburaške sekcije OŠ „Zaga Malivuk” iz Beograda koju vodi prof. Budimir Stojanović. Ove večeri nastupio je i orkestar Tamburaškog centra Tamburatorijum.

    Korice za zbirku i ilustracije uradila je Snežana Mirić, a sama knjiga je nastala uz podršku Pokrajinskog sekterarijata za sport i omladinu, na čelu sa Marinikom Tepić, koja je prisutne pozdravila rečima:

    – Zaista je divno kada vidite da ovako mladi ljudi i njihovi profesori imaju ovako brojnu i svesrdnu podršku. Zaista bi bilo neodgovorno s moje strane i sa strane pokrajinskog sekretarijata da nismo podržali ovu priču – rekla je Marinika i dodala –  Moram da vam kažem da je profesorka Ljiljana dosta stidljivo prvi put izložila ovu ideju, kao da se ona može realizovati tek za dve tri ili pet godina kada se budu našle i podudarile neke okolnosti.  Ali je zapravo ovo bilo pravo vreme. Dogovorile smo se u roku od 30 sekundi, ne samo da to treba da se uradi odmah, nego su dobili i rok, ako to mogu tako da kažem. To je bio jedan prijateljski savet, da rok bude kraja 2015. godine, kada je i završena ova sjajna zbirka. Da bi u 2016. godini mogli da da rade ono čemu su se i posvetili.

    Sekretarka je dodala i sledeće: 

    – Moje dete je stasalo uz ove profesore,a i ja sam učenik Muzičke škole „Jovan Bandur” i drago mi je da sam u prilici da i sa ovog mesta i funkcije mogu da se odužim mojoj školi i mojim profesorima.

    Ova knjiga je namenjena učenicima prvog ciklusa osnovnog muzičkog obrazovanja (prva tri razreda). Etide su komponovane da omoguće mladim tamburašima savladavanje tehnike sviranja. Zbirka se sastoji od 55 etida od kojih 12 imaju klavirsku pratnju i ispisan prstored za intrument e-prim i a-basprim. Takođe poseduje i metodsko uputstvo za buduće korisnike – nastavnike.

    Jedna od autora knjige, profesorka Liljana Marjanović rekla je da se pri kreairanju ovog udžbenika vodilo računa i o nastavnom programu za predmet solfeđo. 

    – Vrlo često učenici ne vide vezu između predmeta i instrumenta, pa smo se potrudli da im to nekako približimo. Koristili smo tonalitete, one koji se obrađuju na solfeđu, ritmičke figure, itd. 

    Ona je takođe objasnila da su etide – kompozicije pomoću kojih se usavršava tehnika sviranja.

    – Prvo sa čim se naša deca susretnu su lestvice i etide. Profesor Budmir i ja smo se angažovali da se pokriju prva tri razreda osnovne muzičke škole, odnosno prvi ciklus osnovnog obrazovanja i da deca imaju orginalnu tamburšku literaturu. Potrudićemo se da i druge kolege prihvate ovo i koriste u nastavi, jer literature zaista ima malo.

    Publikacija zbirke je prvi projekat Tamburaškog centra Tamburatorijum koji ima za cilj da okupi sve tamburaše na teritoriji grada Pančeva. Osnovna misija centra je promocija tamburaške muzike i orkestarskog sviranja vojvođanske tambure, učenje mladih da neguju tradiciju i njene instrumente.

    – Ja sam pre tri godine otišao u penziju, a posle nekog vremena sam shvatio da nisam završio priču. Rešio sam da uz pomoć mlađih kolega formiram tamburaški centar koji ima za cilj da širi tamburašku muziku, kulturu, tehniku i da okuplja ne samo učenike koji su u muzičkoj školi, već i malo šire, rekao je profesor Stojanović.

    Tambura je veoma mlad instrument u našem muzičkom obrazovnom sistemu, te je s toga za razvoj i negovanje tamburaštva neophodna originalna literatura. Knjiga „Tamburaške etide” predstavlja zbirku kompozicija prof. Budimira Stojanovića i prof. Ljiljane Marjanović i biće korišćena kao originalna literatura za instrument tambura. 

    M. M. Veličković

       

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]