Olimpijske igre karikatura
Kultura

Olimpijske karikature pančevačkog karikaturiste Nikole Dragaša (FOTO)

Izvor: 
013info Pon, 26/07/2021 - 20:07
Pančevački karikaturista i ilustrator Nikola Dragaš, ostao je dosledan, pa je i povodom najvećeg sportskog događaja, Olimpijskih igara u Tokiju, napravio seriju karikatura.
 
- Već dugi niz godina, gledam da pratim i bodrim naše sportiste na velikim događajima kroz crtež i karikaturu. Mislio sam da ću se kod ovih Olimpijskih igara baviti samo sportom, i svim onim dobrim i lošim što ide uz njega, ali očito da je koronavirus uzeo jednako učešće na Olimpijskim igrama, kao i sami sportisti, kaže za 013info Nikola Dragaš.
 
 
Olimpijske igre karikatura
Olimpijske igre karikatura.jpg

 

Olimpijske igre karikatura
Olimpijske igre karikatura.jpg

Olimpijske igre karikatura
Olimpijske igre karikatura.jpg

Nikola Dragaš rodjen je 15.09.1981. u Pančevu, gde i danas živi. Diplomirao 2004. godine na Višoj politehničkoj školi u Beogradu na smeru za grafički dizajn. Zaposlen je u JP Pošta Srbije. Član je ULUPUDS-a, Udruženja karikaturista Srbije – FECO, i ULU Svetionik. Bavi se karikaturom, dečjom ilustracijom, stripom i   grafičkim dizajnom.   Ilustruje  dečje  knjige   i   udžbenike.  

Svoje ilustracije   i karikature objavljuje u novinskim listovima: „Večernje Novosti”, „Politika”, „Jež”, „Ilustrovana politika”, „Neven”, “Enigmatika“, „Razbibriga“.

Redovan je učesnik domaćih i međunarodnih salona i izložbi karikature i ilustracije kao što su: „Pjer”, „Zlatna Kaciga”,  „Zlatni osmeh”,  „Zlatno pero”,  „Majski salon ULUPUDS-a”, „Osten”, „Balskanska smotra mladih strip autora - Leskovac”, „Bijenale Ekološke karikature Sokobanja”, „Krajiški salon”..

Održao je veliki broj radionica za decu i mlade iz oblasti ilustracije i karikature u Čikagu, Šervilu, Mervilu, Temišvaru, Velenju, Beogradu, Pančevu, Vladimirovcu, Omoljici, Kačarevu, Dolovu, Banatskom   Brestovcu, Starčevu, Čardaku, Gračanici, Starom Grackom, Orahovcu...

Bavi se i pedagoškim radom, od aprila 2016. do juna 2018.godine vodio je školu karikature pri „Domu omladine Pančevo”, a od marta 2019. vodi sekciju crtanja za decu “Čarobni svet crtanja”.

Dobitnik je priznanja “Klasovo majstorsko pero”, za doprinos i rezultate na polju karikature.

 

 
 
 
 MarketingNajnovije vesti