• Omoljačko kolo na festivalu folklora u Nemačkoj

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dva umetnička rukovodioca folklornih grupa iz Omoljice, Dejan Ćosić i Bogoljub Potkonjak, pripremili su i vodili srpski ansambl, koji radi u okolini Štutgarta, na Evropsku smotru srpskog folklora u Bad Rapenau u Nemačkoj gde su osvojili značajno priznanje.

    Dejan Ćosić nekoliko godina živi i radi u Nemačkoj. Njegova strast prema srpskoj narodnoj igri ga je odvela do obližnjeg Srpskog kulturnog centra Sindelfingen. Tamo je angažovan kao umetnički rukovodilac za dečji folklorni ansambl.

    Na upravo završenoj 7. Evropskoj folklornoj smotri Nemačke za decu osvojili su srebrnu plaketu. To je doprinelo da se entuzijazam kod roditelja dece igrača poveća, ali i da se resursi za dalji rad od strane odgovornog predsednika, pomenutog društva, prošire. Kao podrška i privremeno pojačanje došao poziv za Ćosićevog najboljeg druga i kolege iz najmlađih školskih dana i prvih naučenih folklornih koraka, Bogoljuba Potkonjaka.

    On godinama uspešno vodi četiri folklorne grupe u okviru Kulturno umetničkog društva „Žisel“ u Omoljici, a njegovim višegodišnjim predanim i stručnim radom, zaslužene su i brojne nagrade i priznanja i ostvarene su mnoge domaće i inostrane turneje.

    Omoljački koreografski dvojac Ćosić-Potkonjak ima veliki potencijal da deci naših ljudi u dijaspori uspešno i stručno prenese znanje, ali i strast prema srpskoj narodnoj igri i pesmi i da plamen čuvara tradicije u belom svetu ne ugasi nego čak i da se proširi na mnoge naredne generacije, rekao je predsednik KUD-a „Žisel“ Božidar Potkonjak. 

     

    Dva umetnička rukovodioca folklornih grupa iz Omoljice, Dejan Ćosić i Bogoljub Potkonjak, pripremili su i vodili srpski ansambl koji radi u okolini Štutgarta na takmičenje Evropska smotra srpskog folklora u Bad Rapenau u Nemačkoj gde su osvojili značajno priznanje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]