• Opština Kovačica dodelila godišnje nagrade za doprinos u kulturi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tradicionalno Opština Kovačica dodeljuje godišnje nagrade za doprinos u kulturi zaslužnim pojedincima i udruženjima. Ovoga puta bilo je više od trideset laureata, a priznanja su im dodeljena u Galeriji naivne umetnosti.

    Nagrade za doprinos u kulturi dodeljene su u oblastima književnog stvaralaštva, žurnalistike, vizuelnog, likovnog, muzičkog i izvornog narodnog stvaralaštva. Uručena je i specijalna nagrada Slobodanu Aleksiću, predsedniku udruženja Srba grada Poreča za doprinos u promociji nauke i kulture Opštine Kovačica i Republike Srbije u inostranstvu. Nagradu za životno delo dobilo je osam laureata među kojima i Jan Nemček poznat širom sveta po ručnoj izradi violina na način na koji su ih stvarali čuveni graditelji od Amatija do Stradivarija.

    „Nikad ne pravim samo jednu violinu kao i slikari imam desetak istovremeno u prvoj, drugoj ili trećoj fazi izrade. Do sada sam uradio oko 350 instrumenata: violina, viola, mandolina, gitara, violončela.. Radim to već 43 godine. Ja sam druga deneracija, sin treća, unuka četvrta“, kazao je Jan Nemček, graditelj violina.

    Nagrada za životno delo dodeljena je i Zuzani Vereski jednoj od najboljih slikarki naivne umetnosti današnjice.Radove je izlagala u Americi, Maleziji, Singapuru, Dubaiju, Izraelu i većini evropskih zemalja.

    „Proputovala sam svih pet kontinenata, dobila razne nagrade i kraljevsko priznanje, ali kada dobijete veliko priznanje u Kovačici od vaših ljudi to je veoma značajno“, saopštila je Zuzana Vereski, slikarka.

    Među nagrađenima je i Turistička organizacija Kovačice koja nastoji na razne načine da privuče posetioce.

    „Jednodnevni turizam, vikend turizam, a sada radimo da više dana zadržimo goste u čemu će nam pomoći nadamo se i vaučeri. Što se tiče Galerije naivne umetnosti i Memorijalnog kompleksa Mihajlo Pupin tu imamo sve moguće pohvale, jer posetioci to prepoznaju, tako da ovde imamo turizam na jednom višem nivou“, rekla je Dragana Latovljev, direktorka TO Kovačica.

    Priznanje je dobio i Dečiji folklorno umetnički ansambl „Vločka“ u oblasti muzičkog stvaralaštva, a za najbolji projekat nagrađen je RCT Mihajlo Pupin iz Pančeva.

     

    Tradicionalno Opština Kovačica dodeljuje godišnje nagrade za doprinos u kulturi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura