Izložba Likovne kolonije Foto: Narodni muzej Pančevo
Kultura

Otvorena izložba povodom jubileja Likovne kolonije "Deliblatski pesak"

Izvor: 
013info Ned, 17/02/2019 - 20:41Izložbama koje su otvorene u četvrtak, 14, februara u Galeriji savremene umetnosti i Narodnom muzeju Pančevo obeležena je pedeseta godišnjica Likovne kolonije “Deliblatski pesak”.

Na izložbi je predstavljeno sto radova umetnika iz Pančeva, likovnih centara Srbije i iz drugih zemalja koji su nastajali tokom decenija. U svom fondu Kulturno-prosvetna zajednica koja je organizator ove manifestacije ima oko hiljadu i tristo radova, koje je naslikalo ukupno 430 umetnika. Izbor dela koja će publika imati da vidi sve do početka marta radio je istoričar umetnosti Mile Ignjatović.

U poluvekovnom funkcionisanju Likovne kolonije “Deliblatski pesak” Pančevo nastala je obimna i dragocena zbirka ulja, pastela, akvarela, skulptura, crteža i grafike koja broji ukupno 1.289 predmeta koji će, bez sumnje, imati važnog udela u budućem utvrđivanju fizionomije savremene umetnosti na ovim prostorima – rekao je Ignjatović.

Prisutnima su se obratili i direktor Narodnog muzeja Miroslav Birclin, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Stojan Boškov, gradski većnik za kulturu i omladinu Nemanja Rotar i akademski slikar Čedomir Kesić, jedan od osnivača Likovne kolonije.

Izložbu prati i katalog u kom se osim dela koja se nalaze u izlagačkim prostorima nalaze i podaci o svim ostalim predmetima koji su nastali tokom pola veka trajanja manifestacije. 
MarketingNajnovije vesti