Foto: Zmajeve Dečje Igre
Kultura

Pančevac Aleksa Ilić nagrađen na 25. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara

Pančevo, Pon, 05/12/2016 - 11:00
Mirjana Marić


Žiri 25. Festivala monodrame za decu Zmajevih dečjih igara odlučio je kome će biti uručene nagrade za najbolji originalni tekst savremene monodrame za decu i za najbolje umetničko ostvarenje u celini.

Člnovi žirija Miroslav Radonjić, teatrolog (predsednik), Bogdan Janković, reditelj i Milan Novaković, dramski umetnik (članovi), pogledali su 30. novembra i 1. decembra 2016. godine šest predstava i na završnoj sednici, održanoj 1. decembra 2016. godine jednoglasno doneo odluku da se Nagrada SIGRIDRUG za najbolji originalni tekst savremene monodrame za decu, dodeli Dušanu Pejčiću, za tekst monodrame „Glista za Jelenu”, u izvođenju dramskog umetnika Miloša Vojnovića i u režiji Željke Cvejin. Nagrada SIGRIDRUG za najbolje umetničko ostvarenje u celini, dodeli dramskom umetniku Aleksi Iliću, za realizaciju predstave „U tuđim cipelama”, po tekstu Tatjane Kovačev i u režiji Alekse Ilića. 

Nagrade će biti uručene 6. decembra 2016. godine u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu u 19 časova.

Davne 1958. godine održan je Festival dečije poezije, drame i lutkarskog pozorišta. Nakon jedanaest godina ova manifestacija dobija ime Zmajeve dečije igre po Jovanu Jovanoviću Zmaju i pod tim imenom se sve do danas održava. Zamisao ovog festivala je da se okupe pisci, ilustratori, izdavači dečje literature sa jedne strane i čitaoci sa druge. Godine 1975. ustanovljena je Povelja Zmajevih dečijih igara. Dodeljuje se kao poseban oblik priznanja za izuzetan stvaralački doprinos književnosti za decu, bezgraničnu odanost svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama.
MarketingNajnovije vesti