Đorđe Balašević printscreen (AJ)
Kultura

Pančevac napisao knjigu o Đorđu Balaševiću: "Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile"

Izvor: 
013info Pet, 17/06/2022 - 08:44Izdavačka kuća Laguna objavila je knjigu "Panonski admiral", biografiju Đorđa Balaševića iz pera novinara i pisca, Pančevca Ivana Ivačkovića.

Kako ističe izdavač, Panonski admiral je profesionalna biografija Đorđa Balaševića te zbirka ličnih i kolektivnih sećanja, naklon njegovoj umetnosti i civilizacijskom angažmanu koji je u toj umetnosti imao istaknuto mesto.

 

Panonski admiral je knjiga o karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje. To je profesionalna biografija Đorđa Balaševića i zbirka ličnih i kolektivnih sećanja. Balašević je bio sjajan hroničar i mudar tumač našeg vremena. Tokom devedesetih godina dvadesetog veka postao je simbol otpora dubokoj balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, najpre ćemo ga pamtiti kao pesnika intime i ljudskih osećanja, kao pesnika ljubavi. Već nekoliko generacija nosi njegove pesme ispod kože. Potpisao je obimnu diskografiju bez slabog albuma, što je retkost i u internacionalnim razmerama. Panonski admiral je naklon njegovoj umetnosti i njegovom civilizacijskom angažmanu.

Ivan Ivačković (1964.) o muzici piše gotovo četrdeset godina. Kao novinar i kritičar, potpisao je više od dve hiljade tekstova u većini važnih listova u SFRJ-u, SRJ-u, SCG-u i Srbiji.

Autor je pesničke zbirke "Crvena mapa" i romana "Bezverje", te još šest publicističkih knjiga: "Kako smo propevali" (Nagrada Desimir Tošić), "Umetnost pobune", "Pisma iz Tajnog grada", "Između krajnosti", "Obe strane jastuka" i "Priznanja pop pevačice".

Knjiga o Balaševiću
panonski_admiral-ivan_ivackovic_v.jpg

 

 
 
 MarketingNajnovije vesti