• Pančevac napisao knjigu o Đorđu Balaševiću: „Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Izdavačka kuća Laguna objavila je knjigu „Panonski admiral“, biografiju Đorđa Balaševića iz pera novinara i pisca, Pančevca Ivana Ivačkovića.

    Kako ističe izdavač, Panonski admiral je profesionalna biografija Đorđa Balaševića te zbirka ličnih i kolektivnih sećanja, naklon njegovoj umetnosti i civilizacijskom angažmanu koji je u toj umetnosti imao istaknuto mesto.

     

    Panonski admiral je knjiga o karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje. To je profesionalna biografija Đorđa Balaševića i zbirka ličnih i kolektivnih sećanja. Balašević je bio sjajan hroničar i mudar tumač našeg vremena. Tokom devedesetih godina dvadesetog veka postao je simbol otpora dubokoj balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, najpre ćemo ga pamtiti kao pesnika intime i ljudskih osećanja, kao pesnika ljubavi. Već nekoliko generacija nosi njegove pesme ispod kože. Potpisao je obimnu diskografiju bez slabog albuma, što je retkost i u internacionalnim razmerama. Panonski admiral je naklon njegovoj umetnosti i njegovom civilizacijskom angažmanu.

    Ivan Ivačković (1964.) o muzici piše gotovo četrdeset godina. Kao novinar i kritičar, potpisao je više od dve hiljade tekstova u većini važnih listova u SFRJ-u, SRJ-u, SCG-u i Srbiji.

    Autor je pesničke zbirke „Crvena mapa“ i romana „Bezverje“, te još šest publicističkih knjiga: „Kako smo propevali“ (Nagrada Desimir Tošić), „Umetnost pobune“, „Pisma iz Tajnog grada“, „Između krajnosti“, „Obe strane jastuka“ i „Priznanja pop pevačice“.

     

     
     
     

    Izdavačka kuća Laguna objavila je knjigu „Panonski admiral“, biografiju Đorđa Balaševića iz pera novinara i pisca, Pančevca Ivana Ivačkovića.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura