Kultura

Pančevac Vule Žurić dobitnik nagrade „Stevan Sremac"

Izvor: 
Juzne vesti Pet, 15/11/2019 - 01:30


Od 79 kandidata žiri je odabrao da nišku nagradu "Stevan Sremac" dodeli Pančevcu Vuletu Žuriću za roman Pomor i strah. Nagrada, u vidu plakete i para, biće uručena tokom trajanja manifestacije "Dani Stevana Sremca".

Sem pobednika, u užem izboru za nagradu našli su se Stana Dinić Skočajić za roman I neka mi posle neko kaže, Vladimir Arsenijević za Ka granici, Jelena Lengold za knjigu Odustajanje, Filip Grbić za Prelest i Jana Rastegorac za Prust.

Pomor i strah je, navode u Niškom kulturnom centru, priča o strašnim događajima u Irigu 1795. godine, koja govori o svetloj i tamnoj strani ljudske prirode, o veri, požrtvovanju, ljubavi i strahu.

U romanu Pomor i strah Vule Žurić gradi snažu alegoriju o ranjivosti i istrajnosti ljudske prirode u tragičnim okolnostima, zasnivajući priču na istorijskom događaju, epidemiji kuge u Sremu krajem 18. veka. Iako polazi od dokumenata i istorijskih činjenica, Žurić ne piše tradicionalan istorijski roman, već kombinujući elemente trilera, horora i fantastičnog pripovedanja, oblikuje originalan narativ koji zahvata širok spektar različitih značenja - kažu u NKC-u.

U sastavu žirija koji je odlučivao o dodeli nagrade bili su Adrijana Marčetić, Jelena Jovanović i Enes Halilović.

Inače, Žurić je već jednom osvojio nagradu "Stevan Sremac", 2011. godine, za roman Nedelja pacova, "prvi partizanski krimić".

 

 
MarketingNajnovije vesti