• Pančevac Vule Žurić dobitnik nagrade „Stevan Sremac“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od 79 kandidata žiri je odabrao da nišku nagradu „Stevan Sremac“ dodeli Pančevcu Vuletu Žuriću za roman Pomor i strah. Nagrada, u vidu plakete i para, biće uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“.

    Sem pobednika, u užem izboru za nagradu našli su se Stana Dinić Skočajić za roman I neka mi posle neko kaže, Vladimir Arsenijević za Ka granici, Jelena Lengold za knjigu Odustajanje, Filip Grbić za Prelest i Jana Rastegorac za Prust.

    Pomor i strah je, navode u Niškom kulturnom centru, priča o strašnim događajima u Irigu 1795. godine, koja govori o svetloj i tamnoj strani ljudske prirode, o veri, požrtvovanju, ljubavi i strahu.

    U romanu Pomor i strah Vule Žurić gradi snažu alegoriju o ranjivosti i istrajnosti ljudske prirode u tragičnim okolnostima, zasnivajući priču na istorijskom događaju, epidemiji kuge u Sremu krajem 18. veka. Iako polazi od dokumenata i istorijskih činjenica, Žurić ne piše tradicionalan istorijski roman, već kombinujući elemente trilera, horora i fantastičnog pripovedanja, oblikuje originalan narativ koji zahvata širok spektar različitih značenja – kažu u NKC-u.

    U sastavu žirija koji je odlučivao o dodeli nagrade bili su Adrijana Marčetić, Jelena Jovanović i Enes Halilović.

    Inače, Žurić je već jednom osvojio nagradu „Stevan Sremac“, 2011. godine, za roman Nedelja pacova, „prvi partizanski krimić“.

     

     

    Od 79 kandidata žiri je odabrao da nišku nagradu Stevan Sremac dodeli Pančevcu Vuletu Žuriću za roman Pomor i strah. Nagrada, u vidu plakete i para, biće uručena tokom trajanja manifestacije Dani Stevana Sremca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura