Korice
Kultura

Pančevačka književnica objavila zbornik humora

Izvor: 
013info Sre, 10/06/2020 - 08:48


Pandemija virusa korona je bila podsticajna za pančevačku književnicu Senku Pavlović, koja je priredila zbornik humora „Smehom protiv korone“ objavljen u izdanju izdavačke kuće „Prosveta“ iz Beograda. 

 

Ovaj zbornik, inače prvi takve vrste u našoj zemlji, sastoji iz tri različita, a opet slična segmenta u kojima se nalaze tematska autorska dela najboljih majstora humora i satire iz Srbije (Matija Bećković, Dušan Kovačević, Ljubivoje Ršumović, Vanja Bulić, Slobodan Simić, Radivoje Bojičić, Bojan Ljubenović…) i inostranstva, šale nepoznatih autora iz naše zemlje koje su poprimile format narodnih mudrosti, i duhovitosti koje su na sličan način, bez poznatog tvorca, nastale u drugim zemljama, a izdvojile su se svojom efektnošću.

 

Autorka je munjevito reagovala, prikupila i priredila najuspelije i najduhovitije reakcije iz Srbije, regiona i Evrope na stanje koje je sve, samo nije bilo veselo. Zato je ova knjiga svojevrstan priručnik za duhovno i duhovito lečenje koji sadrži pesme, priče, aforizme, epigrame, viceve, šale, dosetke, komentare, anegdote i druge kratke humorističke forme na temu virusa korona i pratećih pojava, izabrane po kriterijumu umetničke vrednosti, misaonosti, poučnosti, lucidnosti i originalnosti.  

 

Ova knjiga sadrži svojevrstan antivirusni program uz pomoć kojeg će čitalac uspešno deinstalirati 2020. godinu, a značajna je i po tome što se samo iz ove knjige može saznati kako je to virus smeha pobedio najsmešniji virus na svetu.

 

Informacija o autorki knjige:

 

Senka Pavlović je samostalna umetnica i članica Udruženja književnika Srbije. Pod pseudonimom Rada Lekić objavila je zbirku pesama „Opsenar“ sa recenzijom Matije Bećkovića (Prosveta, 2017) i roman „Vredelo je čekati“ (Prosveta, 2020).

 

Pesme su joj prevedene na rumunski, mađarski, engleski, bugarski, ruski i makedonski jezik. Dobitnica nagrade za najbolju pesmu na „Struškim književnim susretima“ 2019. godine. Učestvovala je na međunarodnim književnim festivalima u Frankfurtu, Budimpešti, Temišvaru i Rešici u Rumuniji i zastupljena je u antologijama i zbornicima objavljenim u Srbiji, Hrvatskoj i Rumuniji. 

 
MarketingNajnovije vesti