• Pančevačka umetnica Ivana Markez Filipović izlaže u Galeriji SULUV

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U ponedeljak, 20. marta, u 19 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba Ivane Markez Filipović pod nazivom „Šuma klica”. Izložba će trajati do 31. marta 2023. godine.

    Ivana Markez Filipović, likovna umetnica iz Pančeva, predstavlja nam se novim ciklusom radova „Šuma klica“. „Klica“ je konstanta organizovanja kompozicije i stalni varirajući odnosno noseći motiv ove serije radova.  Događajni stožer, posmatrajući ih kao grupu, predstavljaju tri do četiri tela – klica, izvdvojenih  najčešće tonski i oblikom, izvijenih, distoriziranih nosilaca ritma i sadržaja. Formu grade spletovi kontura, ploha istog tona, obeleženi izražajnim mrljama čine jasnijim trag izvođenja. Kadar po pravilu predstavlja izdvojeni plan, isečak neke veće celine koja se nastavlja izvan granica okvira.  Na snazi je dekorativnost i poredak arabeske prozvodeći kaleidoskop oblika u koje se uranja ili se samostalno odeljeno posmatraju kao pojedinačna dela. Sam motiv je asocijativno sredstvo više nego potpuno izraženi metaforički prenos, aluzija na biomorfni svet (biljne klice ili spermatozoidi, paramecijum), koji u formi ovih dela na mahove dopunjuje i prekida geometrijsko telo –  krst. Krst je dat u vidu raskršća kao deo kompozicijske strukture a ne u funkciji simbola. Dinamična kompozicija je ustrojena po vertikalnoj organizaciji usmerenosti ritma  i formi, dok se u vodoravnoj projekciji umnožava i ponavlja. Prikazuje nam se lice i naličje života, nošeno bujanjem – vitalistički princip, odnosno vizualizovano kretanje – osnove nastajanja. Ekspresivnost odlikuje predmetne crteže i slikarstvo u celini, a u njima prepoznajemo odjek tekovina istorijske lirske apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma. 

    Biografija:

    Ivana Markez Filipović (1976. Pančevo), diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom sadu 2002. godine, u klasi profesora Milana Blanuše. Članica je SULUV-a od 2003, ULU Svetionik od 2007, ULUS-a Od 2010. i ULU Pančevo. Na kolektivnim (međunarodnim i lokalnim) izložbama izlaže aktivno od 1998. do danas (Novi Sad, Beograd, Pančevo, Niš, Šabac, Zrennjanin, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Prijepolje, Zaječar, Strmol / SLOVENIJA, Salzburg / AUSTRIJA, Katerini, Litohoro, Leptokarija / GRČKA, Peking / KINA, Kumanovo, Skoplje / MAKEDONIJA…) Učesnica je mnogih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu od 2002. godine. Prosvetnim radom se bavila u osnovnim i srednjim školama i čest je predavač na raznim dešavanjima za edukaciju dece. Vodi školu crtanja za decu ATELjE MALI GENIJE od 2009. Dobitnica  je mnogih pohvala  i nagrada na dečijim likovnim konkursima ( međunarodnim i republičkim ) za radove polaznika i za mentorski rad. Stalno je zaposlena u  Kulturnom centru Pančeva ( 2013.) kao urednica vizuelnog programa galerije Savremene umetnosti. Organizuje i uređuje mnoge manifestacije i izdanja u Galeriji savremene umetnosti: Saloni umetnosti Pančeva, Bijenala umetnosti Pančevo, UAD /  umetnost arhitektura dizajn, NOVE TEHNOLOGIJE… 2019. je položila ispit u Muzeju Vojvodine za zvanje kustos –  istoričar umetnosti i objavljen joj je rad u publikaciji GLASNIK MUZEJA BANATA, prilozi za nauku umetnost i kulturu, broj 21, Narodni muzej Pančevo. 2020. objavljuje autorski tekst u publikaciji AKVIZICIJE UMETNIČKOG ODELjENjA GRADSKOG MUZEJA VRŠAC 2002 -2020, Dragana Kuručev, Gradski muzej Vršac.

     

    U ponedeljak, 20. marta, u 19 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba Ivane Markez Filipović pod nazivom „Šuma klica”. Izložba će trajati do 31. marta 2023. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]