Kultura

Pančevačke pesnikinje u "Ruskom reporteru"

Izvor: 
G. V. Uto, 25/04/2017 - 16:12

Na 2. Književnom maratonu "Beogradski čitač", koji je održan povodom svetskog dana knjige, 22. i 23. aprila ove godine, u segmentu bilingvalnog predstavljanja književnosti, promovisan je i projekat Mediapoligona u koji su se uključile i dve pančevačke pesnikinje, Ivanka Radmanović i Gordana Vlajić.

Do saradnje je došlo pre svega nekoliko dana zahvaljujući dvojici mladih inženjera, braći Siniši i Saši Rudan iz Udruženja "Keos", koji žive i rade na relaciji Beograd - Oslo.

Naime, braća Rudan su se uključila u projekat novinarskog maratona koji je pokrenuo ruski časopis "Ruski reporter", a koji je nedavno održan u sibirskom gradu Tjumenu. Putem elektronskih društvenih mreža "puštene su u svet" reportaže ruskih novinara sa fotografijama i upućen je poziv pesnicima iz celog sveta da pošalju svoje poetsko viđenje tekstova i fotografija ruskih novinara. Ovakva sinestezija različitih komunikacijskih artikulacija dobila je odmah naziv i rodio se KoLaboArton koji je promovisan upravo na 2. Književnom maratonu u Beogradu. Siniša Rudan, moderator KoLaboArton promocije, doputovao je iz Sibira u Beograd i omogućio je prisutnima da čuju i vide pesnike iz Portugalije, Slovenije, Rusije, Nemačke, Poljske, koji su govorili poeziju na svom maternjem jeziku. Učestvovala je i Srbija, jer su autorke odabrenih pesmama naše sugrađanke Ivanka Radmanović i Gordana Vlajić.

Najavljen je nastavak ove saradnje koja će najverovatnije rezultovati organizovanjem narednog KoLaboArtona ”pesnici plus novinari”, ali iz Beograda, tokom 3. književnog maratona 2018. godine, kada bi novinske vesti putovale iz Beograda u svet... a vraćali se stihovi ka Beogradu iz celog sveta, inspirisani novinarskim tekstovima i fotografijama reportera".
MarketingNajnovije vesti