Gordana Vlajić Foto: promo
Kultura

Pančevačkoj književnici nagrada "Rade Obrenović"

Izvor: 
RTV Sre, 27/11/2019 - 13:22


Nagrada "Rade Obrenović" za 2019. godinu, dodeljuje se književnici Gordani Vlajić iz Pančeva za knjigu "Zedsi", u izanju IK "Pčelica" iz Čačka. Ovaj roman je neobično hrabra knjiga čija se autorka upušta u opasno i gotovo nepoželjno područje originalne kreacije kombinovanjem različitih funkcionalnih stilova i mnogobrojnih perspektiva naracije, gradeći u svojoj knjizi mozaik formi i obilje sadržaja. Nagrada će biti uručena na svečanosti "Zmajev dan" u Zmajevim dečjim igrama, 6. decembra 2019. godine u 12 časova.

Žiri za dodelu nagrade "Rade Obrenović" Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre, ove godine je radio u sastavu: Elizabeta Georgiev, spisateljica, prevoditeljka i bibliotekarka iz Dimitrovgrada, Vladislava Vojnović, scenaristkinja i spisateljica iz Beograda, i Dragoljub Perić, profesor i teoretičar književnosti iz Novog Sada.

Pored nagrađenog dela, u užem izboru su se našla i izdanja izdavačke kuće "Laguna" iz Beograda: "Neću da mislim na Prag" Sonje Ćirić - delikatni roman o sazrevanju i izboru sopstvenog puta i "Kako sam postao detektiv" Ota Oltvanjija - serija dobro skrojenih detektivskih priča za decu, kao i dve knjige izdavačke kuće "Pčelica" iz Čačka: "Na putu srebra" Gordane Maletić - ozbiljno-zabavni i poučni pseudoistorijski roman za decu i "Ptica na vetar" Vesne Aleksić - samosvesna priča o svetu i životu kakvi bi trebalo da budu.
MarketingNajnovije vesti