Unsplash
Kultura

Pančevka Lea Embeli jedna od ilustratorki stripa "Hogar ne može bez Helge"

Izvor: 
Danas Sre, 08/03/2023 - 20:25Nedavno je Politikin Zabavnik proslavio jubilarnih 50 godina od nastanka ovog stripa, a njegovi čitaoci mogli su da vide omaže „15 najstrašnijih“ ilustratora, među kojima, zahvaljujući odluci uredništva, nije bila uvrštena nijedna ilustratorka.

„Mi autorke nismo želele da sedimo skrštenih ruku i čekamo izvinjenja. S oduševljenjem smo prihvatile poziv Danasa da ispravimo propust i pokažemo svoje umeće. Tema Helge i drugih ženskih likova koji se pojavljuju u „Hogaru Strašnom“ prirodno se nametnula. U stripu, Helga je neretko primer kalupa tradicionalnih ženskih uloga kojih u savremenom društvu težimo da se oslobodimo. Na našim ilustracijama pak, Helga je snažna, hrabra, vešta, zaštitnica i osvajačica koja zna šta hoće. Rogati šlem tako postaje osmomartovski amblem borbe za jednakost“, navode one.

Reč je o 19 autorki: Jana Adamović Yana, Dragana Radanović, Ivana Filipović, Korina Hunjak, Ivana Armanini, Danica Jevđović, Helena Janečić, Lea Embeli, Klara Rusan Klarxy, Irena Jukić Pranjić, Helena Klakočar, Ana Petrović, Dragana Kuprešanin, Ana Milojković, Nejra Turčinović, Marina Veselinović, Tijana Knežević, Nada Serafimović, Jelena Đorđević.

Lea Embeli

Rođena 03.08.1994. godine u Pančevu. Diplomirala je 2017. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti na smeru primenjeno slikarstvo.

Master studije je završila 2018. godine takođe na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na istom smeru.

Tokom redovnih studija bila je dobitnica stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za mlade talente Republike Srbije „Dositeja“.

Dobitnica je nagrade Aleksandar Tomašević za postignut uspeh na četvrtoj godini studija, dilome ULUPUDS-a u oblasti primenjenog slikarstva i Vučković nagrade za mlade umetnike Pančeva. 2021. godine je dobila MEXT stipendiju vlade Japana za istrazivacki rad na Univerzitetu Umetnosti u Tokiju.

Izlagala je na velikom broju grupnih izložbi u okviru i van fakulteta, i učestvovala je na raznim manifestcijama, kolonijama i grupnim projektima.

Istaknutije grpne izložbe: Niš Art „Ovo menja sve“ 2017. godine, „Privatna vrednost“ u Švarcajskoj rezidenciji 2020. godine i „Likovna jesen“ u Somboru 2020. godine, kao i na samostalnoj izložbi u Ostavinskoj galeriji 2019. godine i u X-vitamin galeriji 2020. godine kao deo projekta Bite of Art.

Od 2016. godine počinje pored slikarstva da se bavi i ilustracijom. Ilustrovala je nekoliko knjiga za izdavačke kuće u Srbiji, kao što su Kreativni Centar, Zavod i Bigz, kao i više knjiga za strane izdavače.

Bila je koordinator i predavač na BUDI festivalu dečjeg izraza u Pančevu 2019 godine. Radila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu kao stručni saradnik na predmetu slikarske tehnike 2019/2020 godine.

Trenutno radi kao umetnik za vizuelni razvoj i dizajn karaktera u „To Blink Animation“ produkcijskoj kući za animirane filmove i obavlja istrazvacki rad u oblasti slikarstva na Univerzitetu Umetnosti u Tokiju.

 
MarketingNajnovije vesti