Marijana Kolarić Foto: Ministarstvo kulture
Kultura

Pančevka Marijana Kolarić novi direktor Muzeja savremene umetnosti

Izvor: 
Blic/Beta Čet, 18/02/2021 - 22:11Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, od danas je direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Odluku u njenom imenovanju donela je Vlada Srbije na današnjoj sednici. Kolarić je jedna od osnivača Galerije „Novembar“ u Beogradu, gde je umetnička direktorka i glavna kustoskinja. Od 2011. do 2015. radila je kao stručni saradnik za kulturu u Gradskoj upravi Pančeva, a istovremeno od 2010. do 2017. godine kao nezavisna kustoskinja organizovala nekoliko izložbi u Srbiji i inostranstvu sa posebnim interesovanjem za umetnost i umetničke prakse zemalja jugoistočne Evrope, kao i fenomene koji proizilaze iz aktuelnih društvenih dešavanja. Članica je odbora 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala od januara 2019.

Bila je selektor i kustos 17. bijenala umetnosti „SEE Art Gates: Stanja stvarnosti u Srbiji“ održanog 2016, kao i kustos izložbe „Voyage: Putovanje kroz savremenu srpsku umetnost“ u Muzeju kineske umetnosti u Šangaju od novembra 2017. do aprila 2018. godine.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za istoriju umetnosti 2010. godine.

Upravni odbor Muzeja ocenio je Marijanu Kolarić kao najozbiljnijeg i najkvalitetnijeg kandidata za obavljanje čelne pozicije u ovoj ustanovi, a nakon što je predstavila svoj predlog programa rada Muzeja baziran na obradi i unapređenju kolekcije, programskih sadržaja, ljudskih resursa, saradnje, publike i ostvarivanja sopstvenih sredstava, navodi se u saopštenju
MarketingNajnovije vesti