• Pančevka Milana Miljković: Rekla sam sebi – „Bićeš filmski reditelj“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nedavno je naša sugrađanka Milana Miljković, studentkinja režije i nagrađivana režiserka, završila sa snimanjem novog filma. Tim povodom razgovarali smo sa njom.

    Milana je ljubav prema filmu stekla još u ranom detinjstvu, a prve korake u scenskim umetnostima napravila je u četvrtom razredu osnovne škole kada je postala član Ateljea mladih sa idejom da postane glumica.

    Posao reditelja mi je zvučao posebno primamljivo iako nisam znala šta on tačno radi, sem da njega najviše hvale ukoliko film uspe, ili pak kude u suprotnom slučaju. Pročitala sam dečiju knjigu „Kako snimiti film“ Radivoja Andrića, i u 7. razredu rekla sebi: „Bićeš filmski reditelj“. I to je bilo to, nisam odustala od te želje. – govori nam Milana.

    Prošle godine Milana je bila izuzetno uspešna, pored toga što je upisala režiju na FDU, njena dva filma osvojila su nagrade. Film Prijatno osvojio je nagradu za najbolji film na 49. Festivalu filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije, dok je film Jovanovo nasleđe osvojio gran pri i nagradu za najbolju režiju na jubilarnom 50. Žiselu.

    Na pitanje o čemu se radi u filmu koji je nedavno snimila, Milana odgovara: „U pitanju je kratkometražni nemi film… Priča je o mladom svešteniku kom umire žena i koji ubrzo nakon toga uleće u strastvenu ljubavnu vezu sa šesnaestogodišnjakinjom. Dalje sledi njegova borba između strasti i osećanja s jedne i morala i dužnosti s druge strane.“

    Milana je od 2016. godine bila polaznik grupe za film u Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin“, a poslednje dve godine provela je u centru kao saradnik u nastavi uživajući u deljenju svojih znanja i iskustava sa mlađim naraštajima. Trenutno radi na scenariju za novi film koji će se baviti porodičnom patologijom kroz odnos brata i sestre blizanaca, a film neće imati dijaloge.

    Naša mlada i talentovana sugrađanka uspešno obrađuje teške teme na izuzetno težak način, a svoje znanje nesebično deli sa drugima. Nadamo se da će u svemu tome uspeti i da će naš grad moći da se pohvali sa još jednim velikanom iz oblasti filmske umetnosti.

    Nedavno je naša sugrađanka Milana Miljković, studentkinja režije i nagrađivana režiserka, završila sa snimanjem novog filma. Tim povodom razgovarali smo sa njom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura