• PANČEVO: Izložba fotografija „Fake life – Simulacija života“ od 19. septembra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Galeriji Milorada Bate Mihailovića održaće se izložba fotografija „Fake life – Simulacija života“, Aleksandra Kelića, od 19. do 30. septembra. Otvaranje je 19. septembra, u 19.00 sati.

    Predložena izložba vodi nas, kako naslov kaže, kroz analizu pojma koji je autor koristio kao radni naslov ovog projekta: fake life – simulacija života i istražuje moguće kritičke i kreativne načine orijentacije u simulakrumu kojim smo u velikoj meri okruženi, kombinujući radove iz novije produkcije.

    Savremeni fenomen beskonačnih nizova instant foto-sadržaja neiscrpna su tema istraživanja savremenih teoretičara medija, koji uvode moguća filozofska, socijalna i futuristička tumačenja u pokušaju da opišu promenu paradigme samog medija fotografije.

    Koristeći različite veličine monitora i projekcija, kao i specifično dizajnirane prostorne instalacije, Aleksandar Kelić pred gledaocem gradi multimedijalnu celinu od svojih serija fotografija, u kojoj se nizovi nataloženih vizuelnih sadržaja pretvaraju u složene dinamičke celine perceptivnih, formalnih i strukturnih promena kojima podleže i polje savremene fotografije.

    Autor takođe ovom izložbom ispituje polje komunikacije društvenih mreža, odnose između serija fotografija zabeleženih mobilnim telefonom u različitim kontekstima – od selfija do tagovanih, koje kombinuje u veće celine, s novim mogućnostima sagledavanja i tumačenja.

    Kao što teoretičar fotografije Danijel Rubinštajn objašnjava, vreme na digitalnoj fotografiji nije linearno, hronološko vreme jedne fotografske arhive, već nešto mnogo više razlomljeno, simultano i rekurzivno. (Danijel Rubinštajn, 2013)

    Digitalno se, dakle, udaljilo od linearnog istorijskog vremena koje je analogna fotografija tako precizno organizovala. Upravo taj utisak skoro kvantnog delovanja univerzuma digitalnih prizora jeste deo uvida koji gradi ova izložba.

    Milica Lapčević

    Biografija autora:

    Aleksandar Kelić je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti od 2012. godine. Diplomirao je 1988, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, oblast Filmska i TV kamera. Između 1997. i 2012. predavao je fotografiju na Beogradskoj politehnici, Fakultetu za dizajn i Fakultetu za medije i komunikacije (FMK). Član je ULUPUDS-a od 1997. godine. Do sada je izlagao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i na 15 samostalnih izložbi. Učestvovao je u žiriranju i koncipiranju većeg broja tematskih izložbi. Dobitnik je ULUPUDS-ove godišnje nagrade za 2005. i 2011. godinu.

    U Galeriji Milorada Bate Mihailovića održaće se izložba fotografija „Fake life – Simulacija života“, Aleksandra Kelića, od 19. do 30. septembra. Otvaranje je 19. septembra, u 19.00 sati.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura