• PANČEVO: Izložba fotografija „Pogledi ispod oblaka – kad priroda slika“ od ponedeljka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Foajeu Kulturnog centra Pančeva, od 13. februara do 1. marta, biće predstavljena izložba fotografija Pogledi ispod oblaka – kad priroda slika, autoa Rajka R. Karišića.

    Otvaranje je u ponedeljak, 13. februara, u 19.00 sati.

    Fotografije su snimljene malom bespilotnom letilicom – dronom na teritoriji Vojvodine i Srbije. Karakteristika snimljenih fotografija je u tome da su sve snimljene pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ravan snimanja.

    Biografija

    Rođen je 05.11.1952. godine u Bačkom Dobrom Polju (opština Vrbas) gde je stekao osnovno školsko obrazovanje a potom je završio gimnaziju „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu. Diplomirao je na Termoenergetskom odseku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

    Fotografijom je počeo da se bavi u Foto kino klubu „Mašinac“ na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu od aprila 1973. godine.

    Do sada je imao preko 140 samostalnih izložbi, uz učešće na preko dve stotine likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu.

    Član je UPIDIV-a (Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine) od 1998. godine i ULUV-a (Udruženja likovnih umetnika Vrbasa), kao i ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), UNS-a (Udruženja novinara Srbije), Udruženja umetnika železnice Srbije, Umetničkog bratstva manastira Dobrun. Bio je član Upravnog odbora Etnografskog muzeja u Beogradu 2013-2014. godine. Član Suda časti ULUPUDS-a u dva mandata, član Suda časti UPIDIV-a…

    Do sada realizovao 144 autorske fotomonografije i knjige za druge umetnike i 29  minimonografija manastira i crkava Srpske Pravoslavne Crkve.

    Za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio je  više desetina nagrada i priznanja od kojih posebno ističemo: Godišnja nagrada UPIDIV-a – FORMA 18 (2004), više otkupnih nagrada Jesenjeg likovnog salona u Vrbasu, Povelja „Kapetan Miša Anastasijević“ (2005) na nivou Vojvodine, više nagrada i specijalnih priznanja za fotografiju i dizajn kalendara i poslovnih planera sa temom Vojvodina, Beograd i Srbija (2008, 2010, 2011, 2013), i dr. Dobitnik je Vukove nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2010. godinu, Godišnje nagrade ULUPUDS-a za 2011., Oktobarske nagrade grada Vrbasa za 2012. godinu, Nagrade za životno delo ULUPUDS-a, 2013. godine, Zlatna Forma 22 UPIDIV-a za 2014. godinu za umetničku fotografiju kao i Treće nagrade na međunarodnom bijenalu akvarela u minijaturi u Mađarskoj. Dobio je  Plaketu „Kapetan Miša Anastasijević“ na nivou Srbije za 2017. godinu, Nagradu za fotografiju na Oktobarskom likovnom salonu u Vrbasu 2018. godine kao i nagradu „GRAN-PRI“ za fotografiju na 21. Sremskokarlovačkom novogodišnjem likovnom salonu 2019. godine, 1. Nagradu za akvarel na Likovnoj koloniji “Sremskokarlovačke likovne radionice, 2021. godine, Nagradu grada Beograda ”Despot Stefan Lazarević” (2021.), Zlatni beočug KPZ Beograda (2021.), Nacionalno priznanje (februar 2022.), Sretenjsko odlikovanje: Srebrna medalja za zasluge (15.02.2022.), GRAN PRI za fotografiju i Prvu nagradu za akvarel na 24. Sremskokarlovačkom novogodišnjem likovnom salonu (januar 2022.), Zlatnu plaketu Udruženja književnika Srbije…

    U januaru 2022. godine postao redavan član Matice srpske u Novom Sadu.

    U prethodnom periodu od 49 godina kontinualnog bavljenja fotografijom donirao je preko 800 opremljenih fotografija manastirima Hilandar, Studenica, Bođani, Velika Remeta, zatim Opštoj bolnici i Domu zdravlja „Veljko Vlahović“ u Vrbasu, Akademskom horu „Glinka“ iz Sankt Petersburga i Gimanziji „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu povodom proslave 210 godina postojanja, kompletnu izložbu od 70 fotografija „Dobro došli kući“ RTS-u, 10 fotografija na platnu Udruženju MULTIART iz Vrbasa, 30 fotografija na papiru Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“… 50 fotografija kao LEGAT Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Legat od 30 opremljenih fotografija manastira Hilandara Matici srpskoj u Novom Sadu (mart 2022.)…

    U Foajeu Kulturnog centra Pančeva, od 13. februara do 1. marta, biće predstavljena izložba fotografija Pogledi ispod oblaka – kad priroda slika, autoa Rajka R. Karišića.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura