Kultura

PANČEVO: Izložba „Nastajanje –nestajanje” Slobodana Trajkovića u Galeriji savremene umetnosti

Izvor: 
013info Čet, 17/09/2020 - 11:13Izložba Slobodana Trajkovića „Nastajanje –nestajanje”, biće predstavljena u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, od 22. septembra s početkom u 19 sati, do 8. oktobra.
 
O konceptu izložbe: Nastajanje - Nestajanje
 
Prošlost traje u procesu razmišljanja o događajima koji su je formirali, baš  kao i sam život koji nastaje tamo gde postoji kao potencijal bez forme ali sa mogućnošću da se sa svojom suštinom fizički objavi kada je to nužno. Na taj način proces nastajanja postaje aktivan, a mi postajemo svesni da je “telo” deljivo u dve celine predstavljajući krajnosti izražene u nastajanju i nestajanju, koje se objedinjuju i slede jedna drugu smenjujući se bez prekida. Njihove promene prepoznajemo u spajanju i razdvajanju, u rašćenju i razjedinjavanju jedinstvenih suština i veličina koje su samo uvod u razumevanje cikličnog kretanja i promeni kvaliteta.

Razmišljanje o prošlosti se odvija u ljudskoj aktivnosti koja nastoji da razjasni stavove koje zauzimamo u odnosu na događaje i našu svest koja se promenila njihovim uticajem. Takva aktivnost se najčešće bavi neizrecivim, prikazujući ga kao neizrecivo, čime nameće pitanje da li se to dešava zbog limitirane moći jezika kojim se služimo i da li se on kao posledica toga predstavlja kao granica našeg sveta. Ako jezik ima tu vrstu određenosti onda je pitanje koje su granice našeg smislenog govora? Da li tada preostaje mogućnost da se suština sveta formira u našoj “limitiranoj” moći mašte, u sposobnosti da imitiramo nama poznate obrasce da bi otkrili nove pomoću kojih bismo izgradili svet u njegovoj celovitosti?

Poznato nam je da svaka slika ima moć da prikaže misao koja je pojmovno neshvatljiva, a da njihovo nadovezivanje pruža mogućnost otkrivanja unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta. Svaka promena načina posmatranja određene pojave podstiče ne samo njeno razumevanje, već i promenu značenja same pojave. Pomoću te uzajamnosti, kontinuiranim radom oblikujemo svoj svet u kome prepoznajemo svoje potrebe i želje.

Slobodan Trajković je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo 1980. godine. Dobio je jednogodišnju stipendiju Vlade Francuske na Ecole Nationale, Superieure des Beaux Arts u Parizu, dve godine kasnije. Član je Umetničkog društva Lada, Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i AICA (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara).

Samostalno izlaže od 1980. godine. Do sada je priredio 30 samostalnih izložbi u zemlji (Beograd, Pančevo, Čačak, Smederevo, Priština, Ljubljana, Šibenik) i inostranstvu (Pariz, London, Njujork, Venecija, Singapur). Izlagao je na velikom broju tematskih grupnih izložbi i bijenala, u nacionalnim i savremenim muzejima, privatnim galerijama, kao i na međunarodnim filmskim festivalima u Edinburgu, Barseloni, Londonu i Veneciji. Primarno polje njegovog istraživanja jeste instalacija u kojoj ukršta medije: slikarstvo, crtež i skulpturu, fotografiju i video.

Kao gostujući i redovni profesor, predavač predmeta Multimedija i kao mentor na doktorskim studijama na Univerzitetu Union u Beogradu radio je od 2009. godine. Zatim, u La Salle College of Art u Singapuru i na University of East London u Londonu. Istovremeno, svoja istraživanja upotpunjavao je radeći kao kustos i kritičar. Od 2012. godine pisao je i prikaze o izložbama s londonske scene u dnevnim novinama Politika i održavao predavanja o kritičnim područjima u kulturi i umetnosti. Kao profesor na Fakultetu likovnih umetnosti i multimedija organizovao je studentske razmene između londonskog i beogradskog univerziteta, kao i obrazovne simpozijume u Nemačkoj, Srbiji, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji, ukazujući na kritična mišljenja umetnika, teoretičara i delovanje alternativnih medija kojima se oni koriste.

U izdanju Cicera Beograd, 2017. godine, objavio je dva zbornika, na srpskom i engleskom, koja su objedinjena zajedničkim imenom Oličenje tela i Embodiment. Zbornici su sačinjeni od vizuelnih radova, događaja i tekstova nastalih od 2005. do 2015.

Za dostignuća u vizuelnim umetnostima dobio je više nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima su nagrade za slike na Bijenalu mladih u Rijeci 1985. i na Oktobarskom salonu u Beogradu 1986. godine. Zatim, u dva navrata nagrade na Bijenalu jugoslovenske umetnosti u Njujorku i salonima mladih umetnika u Beogradu, Zrenjaninu, Prištini, Šibeniku. Za dostignuća u vizuelnim umetnostima 2002. dobio je Longinu nagradu Univerziteta u Prištini i Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije. Veliki broj njegovih radova nalazi se u stalnim postavkama muzeja za savremenu umetnost i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu i Londonu.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
MarketingNajnovije vesti