Kultura

PANČEVO: "Nedogled" Ivane Stojaković od 6. februara

Izvor: 
013info Pet, 03/02/2023 - 14:17U Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće predstavljena izložba "Nedogled" Ivane Stojaković, od 6. do 20. februara.

Otvaranje je 6. februara, u 19.00 sati, a događaj započinje jednočasovnim vođenjem kroz izložbu.

Vođenje kroz izložbu je organizovano i za sredu, 8. februar, od.16.30 do 17.05 i od 17.20 do 17.55 sati.

Umetnički projekat Nedogled,  rezultat je višegodišnjih istraživanja koja se odnose na proces umetničkog stvaranja, gde je umetničko delo ishodište, a ne cilj istog. Tehnički se oslanja na eksperimentalni pristup klasičnom grafičkom mediju i postupku visoke štampe, a tematski na refleksiju. Tema i tehnika koje se zasnivaju na principu umnožavanja lika, odnosno matrice, interesantno su se podržale stvarajući jedan autorefleksivni mehanizam koji ispituje i ističe granice i mogućnosti medija: štampe i papira.

Započet 2001. godine i razvijan u više faza, projekat je podvrgnut ideji o sažimnju svih prethodnih i budućih faza u jedan rad sa ciljem praćenja sukcesivnih promena i transformacija koje se dešavaju u kreativnom procesu, materijalu i prostornom organizovanju rada. Ključ sažimanja je u poništavanju materijalne i nezavisne egzistencije pojedinačnih faza. Papir, čiju materijalnost ispitujem u kreativnom procesu, postaje glavni medijator u tehnološkom rešavanju ovog problema. U polju grafike papir je nosač dela, koji ima funkciju da poput ogledala pokaže odraz (otisak matrice), ali ga, za razliku od njega, i zadržava. Ovo zadržavanje je formalno uobličavanje dela taloženjem otisaka, pritisaka, tragova. Papiru pokušavam da, donekle, dam svojstvo ogledala  koje  ne zadržava odraz, time što proces ne zaustavljam u trenutku estetskog ispunjenja, već nastavljam taloženje na istim komadu papira. Proces postaje neprekidan tok, u neprestanom menjanju, a forma dela skup svih mikro i makro promena u materijalu,  prostoru i vremenu bez intencije ka konačnom uobličenju. Drugim rečima delo nema konačni vizuelni cilj, niti kraj, ono je proces čija se pojavnost ogleda u trenucima pokazivanja tekuće faze.

Ivana Stojaković
MarketingNajnovije vesti