Likovna kolonija
Kultura

PANČEVO: Nikad manje umetnika na Likovnoj koloniji "Deliblatski pesak"

Pančevo, Uto, 16/07/2019 - 13:02
Aleksandar Stojković


Godinu dana nakon što je proslavila pola veka postojanja, Likovna kolonija „Deliblatski pesak“ ugostiće najmanje umetnika još od prvog svog izdanja. Svega 12 umetnika iz zemlje i inostranstva imaće priliku da od 19. do 26. jula svoja umetnička dela stvara u Deliblatskoj peščari.

Kao i obično u Pesku će svoja dela stvarati umetnici iz Srbije i inostranstva. Kolonija, bez obzira na finansijske probleme, ima međunarodni karakter, pa će ove godine u njoj gostovati Stefan Ančevski iz Severne Makedonije i Nevelina Janakieva iz Bugarske. Od umetnika iz južnog Banata tu su Pančevka Ivana Štopulj i Pančevci Milosav Urošević i Dragan Đorđević, kao i Vrščanin Tomislav Suhecki i Maja Lazić iz Banatskog Novog Sela.

Ovogodišnja kolonija ugostiće i Beograđane Velizara Krstića i Natašu Budimliju, Jelenu Puljecović iz Zaječara, Mariju Aleksić iz Niša i Zvonka Pavličića iz Kosovske Mitrovice.

Kulturno prosvetna zajednica je za organizaciju ovogodišnje likovne kolonije preko konkursa tražila 750.000, a komisija je ovaj projekat podržala sa 300.000 dinara. Shodno tome, organizatori su promenili planove, skratili boravak umetnika za jedan dan, smanjili broj učesnika (podsećanja radi kolonija je u svojim najboljim danima brojala i tridesetak umetnika)  i odustali od kvalitetnijeg materijala koji su želeli da stvaraoci potroše u toku boravka u Deliblatskoj peščari.
MarketingNajnovije vesti