• PANČEVO: Nova knjiga Jasmine Topić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Književnici i našoj sugrađanki Jasmini Topić nedavno je objavljena nova, sedma po redu, knjiga pesama, u izdavačkoj kući Arhipelag iz Beograda. Uređivanje knjige potpisuje Gojko Božović, u ediciji Element ovog izdavača.

    U recenziji pesničke knjige koju je napisala književna kritičarka Nevena Stefanović stoji: „Privremeni boravak” pokazuje pesničku zrelost Jasmine Topić. Lirski subjekt je, i u ovoj knjizi, putnik koji se oglašava iz različitih, katkad veoma dalekih krajeva, a putovanje – oblik čitanja sveta i sebe, nova prilika za razumevanje odnosa sa drugim ljudima, naročito sa bliskom osobom koju pesnički subjekt nosi u sebi kuda god krene. Iako se ponekad oseća osujećenim, on u novim pesmama ne podleže neumornom evociranju prošlosti niti oživljavanju onoga što je život mogao da donese, već preispituje svoju sklonost neprestanom preispitivanju, uviđajući da su lične znamenitosti, sagledane iz drugog ugla, u stvari – gorki talog iskustva. Autorka povezuje elegijsko i ironijsko, propušta svakodnevicu u lirsko tkivo, upotpunjuje introspekcijske nalaze uvidom u generacijsko stanje duha. U isto vreme, razvija svest o pesmi kroz dijalog sa drugim pesnicima, te stvara unutrašnju dinamiku, i – zasniva knjigu na nađenoj, strasnoj meri. U ovoj knjizi se hrabro traga za ličnom plaveti – zaključuje Nevena Stefanović.

    Kako ističu u Arhipelagu, „Privremeni boravak” donosi lucidne i melanholične pesme o različitim prizorima i gradovima sveta, od Pančeva i Beograd, preko Kremsa i Berlina do daleke Australije, a autorka peva o kontinentalnim iskustvima i o stalnom iskustvu privremenosti, ali i o stalnoj žudnji koja ne napušta ove stihove. To je žudnja za morem, a pravo ime tog mora jeste Jadran, dok je njegova osnovna i nezaboravna boja Jadransko plavo. U tom smislu, ona se nadovezuje na prethodnu pesnikinjinu zbirku „Plaža Nesanica”, kojom je započet taj „jadranski krug opisivanja plavetnila” kao i iskonske potrebe za morem.

    Od autorke saznajemo da su u planu književne promocije, za prvo vreme preko društvenih mreža, Zoom-a i You Tube-a, a ako epidemiološka situacija dozvoli, na proleće i u pančevačkim ustanovama kulture. Knjiga je dostupna za poručivanje na sajtu izdavačke kuće Arhipelag, kao i u svim većim knjižarama u Beogradu, ali i online.

     

    Književnici i našoj sugrađanki Jasmini Topić nedavno je objavljena nova, sedma po redu, knjiga pesama, u izdavačkoj kući Arhipelag iz Beograda. Uređivanje knjige potpisuje Gojko Božović, u ediciji Element ovog izdavača

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura