• PANČEVO: Nova knjiga Vase Pavkovića

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Početkom avgusta u rafovima knjižara pojavila se nova knjiga priča pančevačkog pisca Vase Pavkovića „Eho Beograda“.

    U pogovoru knjige Pavković je napisao:

    Blizu pedeset godina, svakog radnog dana, putovao sam iz Pančeva u Beograd i nazad.

    Ili, kako sam voleo da se šalim ozbiljno, prebacivao se iz Srednje Evrope na Balkan (prepodne) i vraćao se sa Balkana u Srednju Evropu (popodne ili uveče).

    U početku, i godinama potom, dnevno sam menjao šest autobusa, odnosno četiri autobusa i dva trolejbusa. Kasnije, kad sam se preselio, promenivši adresu u rodnom gradu, bilo je svega četiri vozila – dva busa i dve trole. Tamo i nazad.

    I tako godinama.

    Ali sem tih kretanja u vozilima, kretao sam se i beogradskim ulicama, pešice, zastajao na raskrsnicama, pred izlozima, i terao dalje, obično na početku jutra koračajući  s Trga republike ka zgradi Akademije, a popodne iz Knez Mihajlove odnosno Ulice Đure Jakšića, ka stajalištima na Trgu republike ili pred Domom omladine.

    U međuvremenu sam voleo da sedim po beogradskim kafićima, sa drugarima piscima, pre svega, ali i sa kolegama iz Instituta u kojem sam radio nešto više od četrdeset godina.

    Brzo sam prihvatio nauk starih realističkih pisaca da putujem otvorenih očiju i  pažljivo slušam i osluškujem prolaznike, saputnike, slučajne prolaznike ili putnike. Ponekad bi se u anonimna lica umešao koji živi poznati lik, a nekada i neki umrli…

    Tako je nastajala ova knjiga – godinama.

    Slušajući i gledajući ljude na tim putovanjima, u vozilima i pešice, osećao sam kako me živa građa govora na ulicama Beograda – taj eho života – ne samo oduševljava nego i nadmašuje.

    Moje je bilo samo da sveži događaj i doživljaj zapišem i što pre prenesem u kratku priču, čuvajući mu sredstvima srpskog jezika draž neposrednosti i upečatljivosti.

    Autentičnost i tajanstvenost.

    Jer – jedan je zlatni  jezik kojim prisno govorimo u kući i porodici, drugi koji s profesionalnim obzirima koristimo po preduzećima i ustanovama, a neki sasvim treći vrca po ulicama i zvecka u vozilima javnog prevoza u Beogradu.

    To lomljeno zlato – najbolje je što Beograd ima…

    Vasa Pavković pesnik, prozaista i književni kritičar rođen je u Pančevu 1953. godine.  Objavio je petnaestak pesničkih knjiga, desetak knjiga kritika i eseja i tri romana. Takođe, priredio je niz antologija i panorama savremene srpske književnosti, kao i izdanja iz njene tradicije. Zbirke priča: Monstrum i druge fikcije (1989); Mačje oči (1994); Hipnotisan (1996); Poslednji štićenik noći (2001. i 2004); Moj život na Marsu (2005); Crnac u beloj košulji (2008); Deset zamki (2016) i Okean Dunav (2016). Za svoj pripovedački rad dobio je nagrade „Karolj Sirmai“ i Kočićevo pero.

     

    Pančevački pisac Vasa Pavković objavio je novu knjigu Eho Beograda

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]