• PANČEVO: Od 5. jula izložba „Fragmenti celine”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Izložba „Fragmenti celine” Vesne Perunović biće predstavljena od 5. do 20. jula u Galeriji savremene umetnosti.

    Serija radova iz opusa „Fragmenti celine” istražuje intimne i društvene odnose koristeći se metaforom „slomljenog tanjira”. Radovi na izložbi se bave arhetipovima, pojmom fragmentacije i jedinstva, krhkosti i izdržljivosti, reflektujući tako kako naš lični, tako i kolektivni odnos prema krizi i ključnim problemima s kojima se danas suočavamo. Kroz dvostruku prizmu ličnog i političkog, rad se bavi strategijama rekonstrukcije, obnavljanja i restauracije onoga što je oštećeno, razrušeno i uništeno.

    U eri obeleženoj nedostatkom kohezije, ovaj rad redefiniše naše razmišljanje o tome šta znači „biti potpun”. „Fragmenti celine” istražuje pojam celine ne kao harmonični skup delova, niti kao autonomnu celinu. Umesto toga, ovaj rad se fokusira na fragmentaciju, i na pojedinačne delove koji čine celinu i pruža mogućnost novih i neočekivanih spajanja i povezivanja. Ova slobodnija koncepcija celine nudi neograničeni broj tumačenja i sugeriše alternativne načine postojanja i poimanja novih identiteta. 
    Polazeći od sopstvenog iskustva izmeštenosti i fragmentiranog identiteta, koji egzistira u međuprostoru smeštenom između tradicija i zavičaja, rad Vesne Perunović se poigrava idejom „brze popravke – quick fixa” i promišlja različite načine prilagođavanja, uklapanja i pripadanja. Istražujući procese dekonstrukcije i reparacije kroz umetničke medije crteža, instalacije, videa, skulpture i fotografije, ovaj rad se istovremeno bavi istraživanjem međuprostora između izgradnje i uništenja, ranjivosti i otpornosti, ručnog rada i masovne proizvodnje, intimnih i društvenih rituala. Time on promišlja stvaranje novih simboličnih identiteta i nudi rekonstrukciju onoga što je uništeno ili narušeno kao rezultat konflikta (međuljudskih odnosa, društvenih konstrukta, domova, zemalja). 
    
    U svojoj umetničkoj praksi Perunovićeva često inkorporira crtež, skulpturu, slikarstvo, video i performans, i prezentuje ih kao slojevitu interdisciplinarnu instalaciju. Njen rad se bazira na vlastitom iskustvu stečenom kroz žensku perspektivu i ličnih narativa – kulturnog izmeštanja, tranzicije i asimilacije, tj. i njenog identiteta posmatranog u odnosu na širi društveni i politički kontekst. Njena umetnička praksa se bavi diskursom između linije i forme, figuracije i apstrakcije. Rad Vesne Perunović kostantno osciluje između mesta i prostora, javnog i privatnog, materijalnog i nematerijalnog.

    Vesna Perunović

    Izložba „Fragmenti celine” Vesne Perunović biće predstavljena od 5. do 20. jula u Galeriji savremene umetnosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura